Hangplanten

Groene kamerplanten zijn een echte trend in de interieurwereld. Hoe groener hoe beter, hoe groter hoe mooier. Maar vaak komen we simpelweg vierkante meters te kort om onze woonkamer of keuken te verrijken met kamerplanten. Maar boven de grond bevinden zich talloze oplossingen voor het vergroenen van je interieur. De hangplant is het antwoord! 

Populaire hangplanten

Zonder ruimte te verliezen, voeg je toch een hoop groen toe aan je interieur. Hangplanten zagen we voorheen veel in manden en korven, en vooral buiten, maar tegenwoordig is de hangplant bijna niet meer weg te denken uit de huiskamer of keuken. De meest populaire hangplanten zijn:

  • Philodendron Scandens
  • Lipstick Plant (Aeschynanthus lobbyanus)
  • Erwtenplant (Senecio ‘String of pearls’)
  • Zwanenkruid (Peperomia Rotundifolia)
  • Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

In plaats van de gebruikelijke hangplek, aan het plafond of bovenop de kast, is er nog zoveel meer mogelijk met hangplanten. Denk bijvoorbeeld aan een groene wolk van hangplanten boven je thuiswerkplek, of een groene scheidingswand waarbij je hangplanten op een rooster bindt. 

DIY: Macramé plantenhanger

De meest populaire trend op het gebied van hangplanten is de macramé hanger. Deze geeft een tropisch gevoel aan je interieur en hoeft helemaal niet duur te zijn. Een macramé hanger kan je namelijk ook makkelijk zelf maken en laat zien dat de hangplant al lang niet meer oubollig is. Gek genoeg is de macramé hanger al een eeuwenoude trend. Zo ontstond deze trend in het 13e eeuwse Arabische interieur en zien we hem vandaag vaak terug in de Nederlandse huiskamers. De macramé hanger is compact, goed te combineren in verschillende hoogtes en hangt heel leuk in een hoek voor het raam of naast de bank. Hang meerdere planten bij elkaar voor meer sfeer én meer groen. 

Om zelf een macramé hanger te maken heb je niet veel nodig. Met een paar materialen kun je al snel je eigen hangende creatie maken. Dit heb je nodig:

  • Een paar meter macramé touw, afhankelijk van hoeveel hangers je gaat maken;
  • Een schaar om het touw op maat te knippen;
  • Plantenpotten in verschillende maten en kleuren;
  • Een haak en metalen ring om de hanger op te hangen.

Bevestig eerst het touw aan de metalen ring voordat je begint te knopen. Zo ben je er zeker van dat de ring straks goed genoeg bevestigd is om het gewicht van de plant te dragen. Leer jezelf verschillende knopen aan en knoop het touw tot de gewenste lengte is bereikt, een simpele vlecht is natuurlijk ook mogelijk! Laat de uiteinde van iedere vlecht of knoop samenkomen en knoop deze samen. Nu heb je een netje gemaakt waar de plantenpot veilig in kan hangen. Bevestig de haak aan het plafond en hang de ring aan de haak. Voilá, je eigen macramé hanger. 

Het ophangen van hangplanten

Afhankelijk van de plant, de pot en de manier van hangen, kan het geheel van de hangplant best zwaar worden. Het is daarom belangrijk het geheel goed aan het plafond te bevestigen. We adviseren je dan ook om altijd speciale haken aan te schaffen bij de bouwmarkt die gegarandeerd het gewicht van jouw nieuwste hangende creatie kunnen dragen.

Als het gaat om de hoogte adviseren we je vooral om hier lekker mee te spelen. Maak het jezelf wel iets makkelijker door planten niet té hoog te hangen. Je moet ze echter nog wel water kunnen geven. Ons advies is de planten op een hoogte te hangen waarbij je de potgrond nog net kunt voelen. 

Hangplanten kopen

Uiteraard verkopen wij als groenspecialisten de mooiste hangplanten voor in je woonkamer (of misschien wel badkamer!) met daarbij passende hangpotten, manden en kant-en-klare macramé hangers. Kom eens langs en laat je inspireren door onze voorbeelden. Naast het assortiment hangplanten, hebben wij ook de mooiste bloeiende kamerplantengroene kamerplanten, grote kamerplanten en arrangementen.  

Route naar ons tuincentrum

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten