Mediterrane planten

Mediterrane planten zijn planten die van nature voorkomen in de Middellandse Zee-regio en zich goed aanpassen aan de warme, droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor het mediterrane klimaat. Dit zijn over het algemeen planten die goed groeien en bloeien in de volle zon en goed bestand zijn tegen droogte. Het zijn de planten die we herkennen van vakanties, die dat vakantiegevoel maar wat graag naar onze tuin brengen. En het leuke is... tal van deze planten vind je nu bij GroenRijk Prinsenbeek!

Top 9 trendy mediterrane tuinplanten

Benieuwd wat trendy mediterrane planten zijn? Bekijk hieronder onze top 9 en kom snel langs in onze winkel:

 • Lavendel: een populaire plant vanwege de heerlijke herkenbare geur, die tevens kalmerend werkt. Lees hier hoe je lavendel moet snoeien!
 • Rozemarijn: een kruidachtige plant met naaldachtig blad en blauwe bloemen.
 • Olijfboom: een boom die zowel voor zijn olijven als voor zijn decoratieve waarde wordt gekweekt.
 • Bougainvillea: een klimplant met heldere bloemen die vaak wordt gebruikt om muren en hekken te bedekken.
 • Citrusbomen: bomen zoals sinaasappel-, citroen- en mandarijnbomen die fruit produceren en ook mooi zijn als sierplant.
 • Agapanthus: een plant met grote, trompetvormige bloemen en lang, smal blad.
 • Cactussen: een groep planten die goed gedijen in de droge omstandigheden van het mediterrane klimaat.
 • Verbena: een plant met kleine, paarse bloemen die veel wordt gebruikt in borders en als bodembedekker.
 • Salie: een kruidachtige plant met grijsgroen blad en paarse bloemen.

Al deze planten zijn geschikt voor een mediterrane tuin en kunnen zorgen voor een prachtige, kleurrijke en geurige omgeving.

Bezoek GroenRijk Prinsenbeek

 


GroenRijk Prinsenbeek | Mediterrane planten

Verzorgingstips voor mediterrane planten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe plant, daarom hebben we een aantal verzorgingstips op een rij gezet:

 • Over het algemeen hebben mediterrane planten weinig water nodig, dus het is belangrijk om de grond niet te nat te maken. Zorg er wel voor dat de grond niet helemaal uitdroogt, dus geef de planten af en toe wat water als het langere tijd niet heeft geregend.
 • Daarnaast is het belangrijk om mediterrane planten op de juiste manier te snoeien. De meeste planten kunnen in het voorjaar gesnoeid worden, voordat ze beginnen te groeien. Zo blijven ze mooi compact en zorgen ze voor een goede bloei in de zomer.
 • Zorg ervoor dat mediterrane planten op een zonnige plek staan. Deze planten houden van de zon en hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Dus, zet ze op een plek waar ze volop kunnen genieten van de Nederlandse zon.

GroenRijk Prinsenbeek | Mediterrane planten

Winterharde mediterrane tuinplanten

Er zijn ook winterharde mediterrane tuinplanten. We hebben in Nederland veel strengere winters en meer regenval dan in Zuid-Europese landen. Daarom adviseren we graag over onze mediterrane planten die winterhard zijn en zich dus prima kunnen aanpassen aan ons klimaat. 

 1. Lavendel (Lavandula): Lavendel is een winterharde mediterrane plant die goed groeit in koude klimaten. Deze plant heeft droge, goed doorlatende grond nodig en moet in de winter worden beschermd tegen vochtige omstandigheden.
 2. Rozemarijn (Rosmarinus): Rozemarijn is ook een winterharde mediterrane plant die goed groeit in koude klimaten.
 3. Olijfboom (Olea europaea): De olijfboom is een winterharde mediterrane boom die goed kan groeien in koude klimaten. In de winter is het belangrijk om deze te beschermen tegen harde wind en natte omstandigheden.
 4. Vingerplant (Cissus): De vingerplant is een winterharde klimplant uit het Middellandse Zeegebied die goed groeit in koude klimaten. Deze plant heeft een warme plek nodig om te groeien en moet in de winter worden beschermd tegen strenge vorst.
 5. Vijgenboom (Ficus carica): De vijgenboom is een winterharde mediterrane boom die goed kan groeien in koude klimaten. Deze boom moet in de winter worden beschermd tegen harde wind en natte omstandigheden.

Houd er rekening mee dat zelfs deze winterharde mediterrane planten nog steeds enige bescherming nodig hebben tegen de koude wintermaanden. Bedek de planten bijvoorbeeld met een laag bladeren of mulch om ze te beschermen tegen bevriezing.

GroenRijk Prinsenbeek | Mediterrane planten

Mediterrane planten kopen bij GroenRijk Prinsenbeek

Wil je meer weten over onze tuinplanten? Wij nodigen je graag uit om langs te komen in ons gezellige tuincentrum in Prinsenbeek, nabij Breda. Onze medewerkers geven je graag tips bij het kiezen van de juiste planten voor jouw buitenplek. Tot snel!

Bezoek GroenRijk Prinsenbeek

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten Breda