Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Er is steeds meer aandacht voor de bijen. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk?  

80% van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen zorgen ervoor dat stuifmeel uit de ene bloem (dat is mannelijk zaad van een plant) over te brengen op de stamper van een andere bloem. Onderin die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel moet worden bevrucht. Een heel grote groep planten heeft een fantastische samenwerking met allerlei soorten insecten ontwikkeld om zich te laten bestuiven (soms gebeurt dat zelfs door vogels). Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing. Zonder de honingbijen zouden veel planten veel minder vruchten geven. 

In ons tuincentrum vind je alles om de bijen te helpen. Insectenhuisjes, planten en bloemen die bijen aantrekken en meer! Vraag ons gerust om advies hoe je een steentje bij kan dragen. 

Het nut van een bij

Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloenen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen, bramen…

Een bij vliegt van bloem naar bloem. Daarbij neemt zij stuifmeel mee aan haar poten en lijfje. Zo zorgt zij voor bestuiving waardoor de vruchten kunnen groeien. 

Wist je dat...

Voor iedere kilo honing die bijen produceren moeten ze 40.000 tot 60.000 vluchten maken. Ze vliegen per keer gemiddeld 2,2 km. Dus voor iedere kilo geproduceerde honing meer dan twee keer de wereld rond. 

Help bijen te overleven

Het gaat niet goed met de bij: wereldwijd is ze een bedreigde diersoort. Vooral de honingbijen verdwijnen massaal, soms sterft wel 70% van een volk. Van de ruim 350 soorten wilde bijen, staat meer dan de helft op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten. Dat raakt ons mensen ook, want met hun vluchten van bloem naar bloem zijn bijen de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. Wie een tuin of balkon heeft, kan helpen om het voor bijen gemakkelijker te maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden. 

Top 10 van planten waar bijen van houden

Kom langs in ons tuincentrum nabij Breda voor tuinplanten en alles wat je nodig heb voor een prachtige bijentuin! Wij helpen je graag om een steentje bij te dragen. Graag tot snel bij GroenRijk Prinsenbeek! 

Lees meer over biodiversiteit in de tuin