6 tips om de kerstboom langer mooi te houden

6 tips om de kerstboom langer mooi te houden

We zien dit jaar dat de kerstbomen al vroeg in het seizoen worden aangeschaft. Het is in deze tijden van veel thuis zijn, thuis werken en meer onzekerheid natuurlijk extra fijn om de kerst sfeer in huis te brengen! Mooie lichtjes, een sfeervol versierde boom en een fijne sfeer in huis zijn nu extra waardevol. Een mooie kerstboom uitkiezen is de eerste stap. Bij GroenRijk Prinsenbeek kun je op dit moment al terecht voor mooie kerstbomen uit eigen kwekerij. Zo hebben wij niet alleen kerstbomen die je kunt kopen, maar kun je ook kerstbomen adopteren bij ons. Geadopteerde kerstbomen gaan na de kerst niet naar de verbrandingsoven, maar terug naar ons tuincentrum voor een herbeplanting. Maar liefst 80 tot 90% van de geadopteerde kerstbomen gaat daarna nog 4 a 5 jaar mee! Zo kies je niet alleen voor een sfeervolle kerst, maar ook voor een duurzame kerst. Om optimaal van de kerstboom te genieten die je wellicht dit jaar iets eerder uitkiest, hebben we een aantal tips voor je. 

1. Laat de kerstboom eerst wennen voor het versieren

Als je de kerstboom net hebt gekocht, is het verstandig om deze eerst te laten wennen aan de binnentemperatuur. Het verschil tussen binnen en buiten kan al snel oplopen in de koude wintermaanden. Daarom is het het beste om de boom nog niet meteen te versieren, maar eerst even rustig te laten wennen. 

2. Geef de boom voldoende stabiliteit

Tuingrond is erg belangrijk. Indien dit niet voldoende is kun je dit bijvullen. Houd dit dan ook goed in de gaten na verloop van tijd. Dit geeft de boom namelijk ook stevigheid om goed te blijven staan. 

Tips om de kerstboom langer mooi te houden | GroenRijk Prinsenbeek

3. Geef de kerstboom voldoende en regelmatig water

Uiteraard is water geven een onmisbare tip. Een vuistregel is dat de kluit vochtig dient te blijven. Een kerstboom met kluit heeft een halve liter tot 1 liter water per dag nodig. Een kerstboom zonder kluit kun je om de 2 dagen water geven door het reservoir helemaal te vullen. 

4. Kies de goede locatie voor de kerstboom

Het is voor de kerstboom niet bevorderlijk om dichtbij de verwarming, kachel, of open haard te staan. De kerstboom is niet bestand tegen deze droge lucht en zal hierdoor eerder uitvallen. 

5. Gebruik geen kunstsneeuw op de boom

Hoewel we allemaal stiekem dromen van een witte kerst, is het niet goed voor de boom om hier kunstsneeuw op te spuiten. De chemische stoffen waar dit van wordt gemaakt is niet goed voor de gezondheid van de boom. In de natuur zou dit immers ook niet gezond zijn voor onze bomen en planten, dus dat geldt ook voor de kerstboom in huis. 

Tips om de kerstboom langer gezond te houden | GroenRijk Prinsenbeek

6. Zorg ervoor dat de top in tact blijft

Het is waarschijnlijk een veel voorkomende situatie: de piek blijft niet goed zitten, dus er wordt een stukje van de top afgehaald. Ook dit is echter beter om niet te doen, om de boom zo lang mogelijk mooi te houden. 

Meer tips of een kerstboom uitzoeken? Kom langs bij GroenRijk Prinsenbeek

Voor meer tips voor het verzorgen van jouw kerstboom, of voor het uitzoeken van een mooie kerstboom uit eigen kwekerij ben je in ons tuincentrum aan het juiste adres! Bekijk ons kerst assortiment en laat je inspireren door de mooiste decoraties en verlichting voor een mooie sfeervolle kerst.