Lente!

In de lente weven spinnen hun web en beleven we de langste dag van het jaar. De sterren van deze periode zijn... TROMGEROFFEL... wondermooie perkplanten en onze trouwe vriend de bij! Het is het perfecte moment om de groene vingers weer uit de mouwen te steken en de aan de slag te gaan in de tuin. 

Eenjarige planten zijn in volle glorie en zorgen voor vrolijke kleurenexplosies in elke tuin, interieur of in de lucht. Ja, je hoort het goed perkplanten zijn er in alle geuren en kleuren, ze zijn erg veelzijdig en bloeien lekker lang. Laat jezelf een hele zomer lang vergezellen door deze beauties. En wist je wij onze perkplanten zelf kweken in onze eigen kwekerij? Onze kwekerij is geopend van april tot en met half juli en kun je jouw eigen planten uitzoeken.

Gelukkig is mei ook de maand van de bij! Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan deze zoemende vrienden. Bijen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze ecosystemen én tuinen. 

Het gazon heeft ook extra aandacht nodig! Maai uw grastapijtje kort, verwijder dode takken en geef het gazon voldoende water als het een droge maand blijkt te zijn. Op kale plekken kun je nu eventueel bijzaaien voor een vol en groen gazon binnen enkele weken. 

Vaste tuinplanten zijn de ruggengraat van jouw tuin en kunnen jarenlang plezier geven. Denk aan bloeiende planten zoals de klokjesbloem, ridderspoor of vrouwenmantel. Of ga voor groenblijvende planten zoals de hosta of duizendblad.

En vergeet de moestuin niet! Begin met het zaaien van groenten zoals sla, komkommers en sperziebonen. Zo kun je binnenkort genieten van verse en gezonde groenten uit eigen tuin. Heerlijk toch? 

Dus, pak die tuinhandschoenen erbij en maak je klaar voor de lente! Er is geen betere tijd om jouw tuin te laten stralen.

Petunias | eigen kwekerij | tuincentrum Breda | GroenRijk Groenlo

Fuchsia | hanging baskets | tuincentrum Breda | GroenRijk Prinsenbeek

Prachtige perkplanten

Onze eenjarige diva's stelen de show in elke ruimte! Laat jouw terras, balkon of tuin knallen met onze versgekweekte perkplanten. Ze stellen elkaars gezelschap erg op prijs, dus je kunt ze naar hartelust combineren. Ga helemaal los en mix and match jouw nieuwe, lange zomerbloeiers en plant ze in de tuin, zet ze in een mooie bloempot, of hang ze in een trendy hanging basket.

Creëer jouw eigen tropische 'hangende tuin' met onze versgekweekte eenjarige planten die van nature hangen! Voorbeelden zijn;  

  • Hangpetunia 
  • Hanggeranium 
  • Fuchsia
  • Leeuwenbek 
  • Lobelia  

Om jouw eigen bloemenparadijs volledig af te maken, plaats een paar kuipplanten in een van onze vintage bloempotten voor die Bohemian look. Houd je eerder van een stoere en robuuste uitstraling, ga dan voor een zinken pot! 

Plant je de eenjarige in de tuin? Ze zijn perfect als borders en/of een felgekleurd bloementapijt.

 

Veelgestelde vragen over perkplanten

 

1. Zijn perkplanten eenjarig?
Het merendeel van de perkplanten zijn eenjarige planten. Ze beginnen ruwweg te bloeien, tussen maart en oktober. 
 

2. Zijn Perkplanten winterhard?  
Perkplanten bloeien maar één seizoen en zijn helaas niet opgewassen tegen de vrieskou. 
 

3. Wanneer kan ik mijn perkplanten het beste planten?
Over het algemeen kun je de meeste perkplanten vanaf half mei tot begin juni buiten planten, wanneer de kans op vorst erg klein is. 

 Zelfgekweekte perkplanten | Viooltjes | Tuincentrum Brede | GroenRijk Groenlo

 

 

GroenRijk Groenlo | Zelfgekweekte perkplanten  | Geraniums  | Tuincentrum Breda

4. Welke perkplanten bloeien het langst? 
 

  • Geraniums: Geraniums, ook wel bekend als Pelargoniums, staan bekend on hun langdurig bloei. Deze kleurrijke eenjarige perkplanten hebben een spectaculaire bloei gedurende het groeiseizoen.
  • Petunia's: Petunia's zijn er in verschillende variëteiten en kleuren. Zij zullen je een hele zomer lang vergezellen met hun bloemenpracht. 
  • Viooltjes: Deze charmante eenjarige perkplanten geven jouw tuin of terras een gezellige sfeer met hun kleine, kleurrijke bloemen die variëren in tinten paars, geel, blauw en wit. Ze zijn onuitputbaar in koelere temperaturen en kunnen zelfs tot in de herfst en het vroege voorjaar blijven bloeien... Wat een doorzettingsvermogen! 
  • Vlijtig Liesje: Het vlijtige liesje is echt een explosief plantje! Wanneer de zaaddozen rijp zijn, barsten ze open! Dit zorgt ervoor dat de zaden zich met kracht verspreiden, soms wel tot enkele meters verderop. Wat een krachtpatser! Deze éénjarigen hebben felle bloemen in tinten roze, rood, wit, oranje en paars. Zoals de rest in deze lijst, houden ze je lekker lang gezelschap! 
  • Afrikaantjes (Tagetes): Afrikaantjes hebben felgekleurde bloemen en bloeien van de lente tot de herfst. Ze zijn ook bekend om hun insectwerende eigenschappen. Eindelijk afgelopen met die vervelende muggenbeten! 

5. Welke eenjarige planten kunnen in de schaduw? 
 

  • Vlijtig Liesje (Impatiens): Vlijtig Liesje is een populaire eenjarige plant die goed groeit in de schaduw. Ze hebben mooie, kleurrijke bloemen en gedijen goed in vochtige omstandigheden.
  • Begonia: Begonia's zijn veelzijdige eenjarige planten die in verschillende variëteiten beschikbaar zijn. Er zijn zowel rechtopstaande als hangende soorten begonia's die goed kunnen groeien in de schaduw.
  • Fuchsia: Ook de gracieuze Fuchsia's zijn niet vies van een schaduwrijke omgeving. Ze hebben opvallende en intrigerende bloemen. Met een beetje fantasie doen ze denken aan flamboyante dansende ballerina's.  
  • Lobelia: Lobelia's zijn eenjarige planten met delicate bloemen die houden van schaduw. Ze zijn er in zowel rechtopstaande als hangende variëteiten en voegen een vleugje kleur toe aan schaduwrijke borders en bloembedden.
  • Varens: Als laatste schaduwplant hebben we de Varens. Deze bladrijke planten voegen een weelderig groen element toe aan schaduwrijke tuinen en borders.

 Zelfgekweekte perkplanten | GroenRijk Groenlo  | Tuincentrum Breda  | Begonia  | hanging baskets

5 Voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. In mei is het dan ook 'Maand van de Bij'. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor je op een rij!

1. Bestuiving:

Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.

2. Productie van honing en bijenwas:

Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist je dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?

3. Ondersteuning van andere insecten:

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bij-vriendelijke bloemen en planten in jouw tuin te planten, creëer je een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.

4. Duurzame toekomst:

Bijen zijn belangrijk voor de natuurlijke bestuiving van gewassen en planten, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voedselproductie en een gezonder milieu. Door bijen te ondersteunen, draag je dus indirect bij aan een duurzame toekomst.

5. Educatief:

Bijen zijn fascinerende dieren en het observeren van hun gedrag kan kinderen en volwassenen veel leren over de natuur. Het houden van bijen in bijvoorbeeld een bijenkorf kan een leerzame en boeiende hobby zijn.

Kortom, bijen zijn ontzettend waardevol in onze tuinen en ecosystemen. Door bij-vriendelijke bloemen en planten in jouw tuin te planten en bijenhotels te plaatsen, kun je bijdragen aan de ondersteuning en het behoud van deze belangrijke dieren. In ons tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om bijen aan te trekken en te ondersteunen. Kom gerust langs en ontdek hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs!

Zomerbollen in de tuin

Dahlia
De Dahlia is de koningin van de zomerbollen en is verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Van grote enkelvoudige bloemen tot kleine pompon vormen, deze bloem biedt veel variatie. Plant ze in de volle zon voor de beste resultaten en geniet van de kleurrijke bloemen de hele zomer lang.

 

Gladiool
De gladiool is een opvallende zomerbol met spikes van prachtige bloemen in vele kleuren. Deze bollen zijn gemakkelijk te planten en te verzorgen en doen het goed in de volle zon. Gebruik ze in borders of als snijbloem voor een kleurrijke toevoeging aan jouw tuin.

 

Anemoon
De anemoon is een charmante zomerbol die zorgt voor een vrolijke noot in je tuin. De bloemen hebben delicate blaadjes in zachte pasteltinten, en bloeien in de vroege zomer. Plant ze in de buurt van een terras of wandelpad waar je er volop van kunt genieten.

 

Lupine
De lupine is een prachtige zomerbol die bekend staat om haar lange, kleurrijke bloemtrossen in tinten van blauw, roze, geel en wit. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een gezonde ecologische tuin.

 

Scadoxus
De scadoxus is een bijzondere zomerbol met exotische bloemen in een levendige oranje rode kleur. Deze bloemen verschijnen in de late lente en blijven bloeien tot in de vroege zomer. Ze zijn perfect voor het toevoegen van een kleuraccent aan je tuin of als snijbloem voor in huis.

Top 5 zomerbollen

Snoeien in de lente

Welke tuinplanten snoeien we in maart?

In maart is het snoeien van sommige tuinplanten een goed idee om ervoor te zorgen dat ze in topvorm blijven en optimaal kunnen groeien. Een algemene regel is dat je planten die in de zomer bloeien, in het voorjaar mag snoeien. Hierdoor kunnen ze nieuwe scheuten ontwikkelen en zich klaarmaken voor een mooie bloei in de zomer. Een aantal voorbeelden van tuinplanten die je in maart kunt snoeien zijn:

Rozen:
Je kunt de takken terugsnoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Dit zorgt ervoor dat ze nieuwe, gezonde scheuten ontwikkelen.
 

Lavendel:
Snoei de planten tot net boven het oude hout, ongeveer 5 cm boven de grond. Hierdoor blijft de plant compact en voorkom je dat hij uit elkaar valt.
 

Hortensia's:
Bij Hortensia's mogen alleen de dode en beschadigde takken weggesnoeid worden. Let op dat je niet snoeit in de takken die nog knoppen hebben, anders snoei je de bloei weg.
 

Buddleja (vlinderstruik):
Deze plant mag tot ongeveer 30 cm boven de grond afgeknipt worden. Dit zorgt ervoor dat de struik nieuwe scheuten ontwikkelt en mooi vol blijft.
 

Clematis:
De Clematis kan tot ongeveer 30 cm boven de grond weggesnoeid worden. Hierdoor ontwikkelt de plant zich beter en krijg je een mooie bloei.
 

Fruitbomen: 
Snoei de bomen zodat ze een open structuur hebben en er voldoende licht en lucht bij de vruchten kan komen. Verwijder ook alle dode takken en takken die naar binnen groeien.

Gazon tips

Tijd voor gazononderhoud!

In mei is het tijd om het gazon klaar te maken voor de zomer. Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen aan het gazon in mei:

Stap 1: Maaien

Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer het gazon om mos, dood gras en andere ongewenste materialen te verwijderen. Dit zal helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de gezondheid van het gras te verbeteren.

Stap 3: Bemesten

Breng een organische meststof aan op het gazon om de groei te stimuleren en de kleur te verbeteren. Zorg ervoor dat je een meststof gebruikt die geschikt is voor het type gras dat je hebt.

Stap 4: Kale plekken opvullen

Gebruik graszaad om eventuele kale plekken op te vullen. Dit zal helpen om een ​​dicht en gezond gazon te creëren.

Stap 5: Besproeien

Houd het gazon vochtig door het regelmatig te besproeien, vooral als het niet genoeg regen krijgt.

Stap 6: Randen bijwerken

Tot slot, werk de randen bij om een ​​mooie, strakke uitstraling te creëren. Gebruik een rand trimmer of een schop om de randen te snijden en de vorm van het gazon te definiëren.

Met deze eenvoudige tips houd je het gazon in topconditie!

To do in mei in de moestuin

  1. Aan het begin van de maand kun je jouw plantjes afharden (laten wennen aan de buitentemperatuur).
     
  2. Let goed op luizen, deze kunnen vanaf deze maand ineens op jouw tuinbonen verschijnen.
     
  3. Vergeet je niet om bloemen te zaaien in de moestuin?
     
  4. Blijf het onkruid om de week verwijderen.
     
  5. Vanaf 15 mei kunnen alle plantjes naar buiten.
     
  6. Geef zaailingen (een plantje dat net is opgekweekt uit een zaadje) die net buiten zijn uitgeplant even wat meer water, want ze moeten wennen aan de nieuwe groeiomgeving.
     
  7. Alle groenten die je vorige maand hebt gezaaid, komen zo langzamerhand op.
     
  8. Zie je bloemen verschijnen bij de aardbeienplantjes? Dan is het de hoogste tijd om de bodem af te dekken met stro.
     
  9. Let op de slakken. Deze kunnen alle jonge plantjes opeten.
     
  10. Het kan zijn dat de bladeren van planten gaan kleuren, lichter worden en wat glazig. Dat is een teken dat er te weinig voeding in de grond zit. Neem een harkje en maak de grond rondom de voet van de plant los. Strooi er compost of biologische moestuinvoeding van Pokon bij. Vermeng dit met de grond, geef water en klaar!

Zaaien in mei