Lente!

De lente loopt op zijn laatste benen, spinnen weven vlijtig hun web en weldra beleven we de langste dag van het jaar! Mei is niet alleen de maand waarop we onze moeders verrassen, hij brengt ons ook veel nieuwe tuinmogelijkheden! De sterren van deze maand zijn... TROMGEROFFEL... wondermooie perkplanten en onze trouwe vriend de bij! Het is het perfecte moment om de groene vingers weer uit de mouwen te steken en de aan de slag te gaan in de tuin. 

Eenjarige planten zijn in volle glorie en zorgen voor vrolijke kleurenexplosies in elke tuin, interieur of in de lucht. Ja, u hoort het goed perkplanten zijn er in alle geuren en kleuren, ze zijn erg veelzijdig en bloeien lekker lang. Laat uzelf een hele zomer lang vergezellen door deze beauties. 

Gelukkig is mei ook de maand van de bij! Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan deze zoemende vrienden. Bijen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze ecosystemen én tuinen. 

Het gazon heeft ook extra aandacht nodig! Maai uw grastapijtje kort, verwijder dode takken en geef uw gazon voldoende water als het een droge maand blijkt te zijn. Op kale plekken kunt u nu eventueel bijzaaien voor een vol en groen gazon binnen enkele weken. 

Vaste tuinplanten zijn de ruggengraat van uw tuin en kunnen jarenlang plezier geven. Denk aan bloeiende planten zoals de klokjesbloem, ridderspoor of vrouwenmantel. Of ga voor groenblijvende planten zoals de hosta of duizendblad.

En vergeet uw moestuin niet! Begin met het zaaien van groenten zoals sla, komkommers en sperziebonen. Zo kunt u binnenkort genieten van verse en gezonde groenten uit eigen tuin. Heerlijk toch? 

Dus, pak die tuinhandschoenen erbij en maak u klaar voor de meimaand! Er is geen betere tijd om uw tuin te laten stralen.

Petunias | eigen kwekerij | tuincentrum Breda | GroenRijk Groenlo

Fuchsia | hanging baskets | tuincentrum Breda | GroenRijk Prinsenbeek

Prachtige perkplanten

Onze eenjarige divas stelen de show in elke ruimte! Laat uw terras, balkon of tuin knallen met onze versgekweekte perkplanten. Ze stellen elkaars gezelchap erg op prijs, dus u kunt ze naar hartelust combineren. Ga helemaal los en mix and match uw nieuwe, lange zomerbloeiers en plant ze in de tuin, zet ze in een mooie bloempot, of hang ze in een trendy hanging basket.

Creëer uw eigen tropische hangende tuin met onze versgekweekte eenjarige planten die van nature hangen! Voorbeelden zijn;  

 • Hangpetunia 
 • Hanggeranium 
 • Fuchsia
 • Leeuwenbek 
 • Lobelia  

Om uw eigen bloemenparadijs volledig af te maken, plaats een paar kuipplanten in een van onze vintage bloempotten voor die Bohemian look. Houdt u eerder van een stoere en robuuste uitstraling, ga dan voor een zinken pot! 

Plant u de eenjarige in de tuin? Ze zijn perfect als borders en/of een felgekleurd bloementapijt.

 

Veelgestelde vragen over perkplanten

 

1. Zijn perkplanten eenjarig?
Het merendeel van de perkplanten zijn eenjarige planten. Ze beginnen ruwweg te bloeien, tussen maart en oktober. 
 

2. Zijn Perkplanten winterhard?  
Perkplanten bloeien maar één seizoen en zijn helaas niet opgewassen tegen de vrieskou. 
 

3. Wanneer kan ik mijn perkplanten het beste planten?
Over het algemeen kunt u de meeste perkplanten vanaf half mei tot begin juni buiten planten, wanneer de kans op vorst erg klein is. 

 Zelfgekweekte perkplanten | Viooltjes | Tuincentrum Brede | GroenRijk Groenlo

 

 

GroenRijk Groenlo | Zelfgekweekte perkplanten | Geraniums | Tuincentrum Breda

4. Welke perkplanten bloeien het langst? 
 

 • Geraniums: Geraniums, ook wel bekend als Pelargoniums, staan bekend on hun langdurig bloei. Deze kleurrijke eenjarige perkplanten hebben een spectaculaire bloei gedurende het groeiseizoen.
 • Petunia's: Petunia's zijn er in verschillende variëteiten en kleuren. Zij zullen u een hele zomer lang vergezellen met hun bloemenpracht. 
 • Viooltjes: Deze charmante eenjarige perkplanten geven uw tuin of terras een gezellige sfeer met hun kleine, kleurrijke bloemen die variëren in tinten paars, geel, blauw en wit. Ze zijn onuitputbaar in koelere temperaturen en kunnen zelfs tot in de herfst en het vroege voorjaar blijven bloeien... Wat een doorzettingsvermogen! 
 • Vlijtig Liesje: Het vlijtige liesje is echt een explosief plantje! Wanneer de zaaddozen rijp zijn, barsten ze open! Dit zorgt ervoor dat de zaden zich met kracht verspreiden, soms wel tot enkele meters verderop. Wat een krachtpatser! Deze eenjarigen hebben felle bloemen in tinten roze, rood, wit, oranje en paars. Zoals de rest in deze lijst, houden ze u lekker lang gezelschap! 
 • Afrikaantjes (Tagetes): Afrikaantjes hebben felgekleurde bloemen en bloeien van de lente tot de herfst. Ze zijn ook bekend om hun insectenwerende eigenschappen. Eindelijk afgelopen met die vervelende muggenbeten! 

5. Welke eenjarige planten kunnen in de schaduw? 
 

 • Vlijtig Liesje (Impatiens): Vlijtig Liesje is een populaire eenjarige plant die goed groeit in de schaduw. Ze hebben mooie, kleurrijke bloemen en gedijen goed in vochtige omstandigheden.
 • Begonia: Begonia's zijn veelzijdige eenjarige planten die in verschillende variëteiten beschikbaar zijn. Er zijn zowel rechtopstaande als hangende soorten begonia's die goed kunnen groeien in de schaduw.
 • Fuchsia: Ook de gracieuze Fuchsia's zijn niet vies van een schaduwrijke omgeving. Ze hebben opvallende en intrigerende bloemen. Met een beetje fantasie doen ze denken aan flamboyante dansende ballerina's.  
 • Lobelia: Lobelia's zijn eenjarige planten met delicate bloemen die houden van schaduw. Ze zijn er in zowel rechtopstaande als hangende variëteiten en voegen een vleugje kleur toe aan schaduwrijke borders en bloembedden.
 • Varens: Als laatste schaduwplant hebben we de Varens. Deze bladrijke planten voegen een weelderig groen element toe aan schaduwrijke tuinen en borders.

 Zelfgekweekte perkplanten | GroenRijk Groenlo | Tuincentrum Breda | Begonia | hanging baskets

5 Voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor u op een rij!

1. Bestuiving:

Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.

2. Productie van honing en bijenwas:

Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist u dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?

3. Ondersteuning van andere insecten:

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bijvriendelijke bloemen en planten in uw tuin te planten, creëert u een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.

4. Duurzame toekomst:

Bijen zijn belangrijk voor de natuurlijke bestuiving van gewassen en planten, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voedselproductie en een gezonder milieu. Door bijen te ondersteunen, draagt u dus indirect bij aan een duurzame toekomst.

5. Educatief:

Bijen zijn fascinerende dieren en het observeren van hun gedrag kan kinderen en volwassenen veel leren over de natuur. Het houden van bijen in bijvoorbeeld een bijenkorf kan een leerzame en boeiende hobby zijn.

Kortom, bijen zijn ontzettend waardevol in onze tuinen en ecosystemen. Door bijvriendelijke bloemen en planten in uw tuin te planten en bijenhotels te plaatsen, kunt u bijdragen aan de ondersteuning en het behoud van deze belangrijke dieren. In ons tuincentrum vindt u alles wat u nodig heeft om bijen aan te trekken en te ondersteunen. Kom gerust langs en ontdek hoe u uw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs!

Gazon tips

Tijd voor gazononderhoud!

In mei is het tijd om het gazon klaar te maken voor de zomer. Hier zijn enkele tips over wat u kunt doen aan het gazon in mei:

Stap 1: Maaien

Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer het gazon om mos, dood gras en andere ongewenste materialen te verwijderen. Dit zal helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de gezondheid van het gras te verbeteren.

Stap 3: Bemesten

Breng een organische meststof aan op het gazon om de groei te stimuleren en de kleur te verbeteren. Zorg ervoor dat u een meststof gebruikt die geschikt is voor het type gras dat u heeft.

Stap 4: Kale plekken opvullen

Gebruik graszaad om eventuele kale plekken op te vullen. Dit zal helpen om een ​​dicht en gezond gazon te creëren.

Stap 5: Besproeien

Houd het gazon vochtig door het regelmatig te besproeien, vooral als het niet genoeg regen krijgt.

Stap 6: Randen bijwerken

Tot slot, werk de randen bij om een ​​mooie, strakke uitstraling te creëren. Gebruik een rand trimmer of een schop om de randen te snijden en de vorm van het gazon te definiëren.

Met deze eenvoudige tips houdt u uw gazon in topconditie!

To do in mei in de moestuin

 1. Aan het begin van de maand kunt u uw plantjes afharden (laten wennen aan de buitentemperatuur).
   
 2. Let goed op luizen, deze kunnen vanaf deze maand ineens op uw tuinbonen verschijnen.
   
 3. Vergeet u niet om bloemen te zaaien in de moestuin?
   
 4. Blijf het onkruid om de week verwijderen.
   
 5. Vanaf 15 mei kunnen alle plantjes naar buiten.
   
 6. Geef zaailingen (een plantje dat net is opgekweekt uit een zaadje) die net buiten zijn uitgeplant even wat meer water, want ze moeten wennen aan de nieuwe groeiomgeving.
   
 7. Alle groenten die u vorige maand heeft gezaaid, komen zo langzamerhand op.
   
 8. Ziet u bloemen verschijnen bij de aardbeienplantjes? Dan is het de hoogste tijd om de bodem af te dekken met stro.
   
 9. Let op de slakken. Deze kunnen alle jonge plantjes opeten.
   
 10. Het kan zijn dat de bladeren van planten gaan kleuren, lichter worden en wat glazig. Dat is een teken dat er te weinig voeding in de grond zit. Neem een harkje en maak de grond rondom de voet van de plant los. Strooi er compost of biologische moestuinvoeding van Pokon bij. Vermeng dit met de grond, geef water en klaar!

Zaaien in mei