Herfst

De herfst is een betoverend seizoen dat de tuin transformeert met zijn prachtige kleuren en knisperende bladeren. In deze tijd van het jaar zijn er tal van tuinklussen te doen om de tuin in topconditie te houden. Bladeren moeten worden opgeruimd, planten moeten worden gesnoeid en voorbereidingen moeten worden getroffen voor de komende winter.

De herfst is een leuke tijd voor tuiniers!

De herfst wordt door veel tuinliefhebbers gezien als een van de saaiere seizoenen. Maar niks is minder waar. Het Vergeten Plantseizoen, zoals het vaak wordt genoemd, is de herfst. Veel mensen associëren tuinieren met de lente en de zomer, maar de herfst is eigenlijk een ideale tijd om te planten en te beplanten. De grond is nog warm van de zomerzon en vochtiger dan in de zomer, wat nieuwe planten een goede start geeft voor het komende groeiseizoen. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin.

Tuinieren in de herfst is van groot belang om verschillende redenen. Allereerst biedt het de kans om de tuin voor te bereiden op de winter, zodat planten kunnen overleven in de koude maanden. Het planten van bollen in de herfst zorgt voor vroege lentebloemen, en het snoeien van planten helpt om ze gezond te houden. Daarnaast is de herfst verre van saai voor tuinliefhebbers. De kleurenpracht en de geuren van de herfst maken van de tuin een betoverende plek om te vertoeven.

Een bloeiende lente, plant je in de herfst

De herfst is ook een ideale tijd om je tuin voor te bereiden op de lente. Plant bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen in de herfst, zodat je kunt genieten van prachtige lentebloemen wanneer de temperaturen stijgen. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en bemest voordat je gaat planten. Plant je mee?

Tuintoppers voor het Najaar

Een belangrijk aspect van herfsttuinieren is het kiezen van de juiste planten. Hier zijn vijf prachtige tuinplanten die schitteren in de herfst:

1. Japanse esdoorn (Acer palmatum)
Tijdens de herfst veranderen de bladeren in tinten rood, oranje en geel, waardoor het een opvallende aanvulling is op elke herfsttuin. Deze esdoornsoort gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en biedt schaduw en schoonheid in tuinen.

2. Herfstaster (Aster novi-belgii)
Deze vaste plant staat bekend om zijn overvloedige bloei in de late zomer en herfst. Deze plant produceert talloze kleine, madeliefachtige bloemen in diverse kleuren, waaronder paars, roze en wit. Herfstasters trekken vaak vlinders en bijen aan, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op de tuin, vooral in de herfst wanneer andere bloemen beginnen te vervagen.

3. Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
Dit siergras staat bekend om zijn sierlijke, opgaande groeiwijze en smalle, zilverachtige bladeren. In de herfst ontwikkelt het prachtige zilveren pluimen die boven het gebladerte uitsteken.

4. Hortensia (Hydrangea macrophylla)
In de herfst kunnen de bloemen van kleur veranderen naar roze, paars of zelfs roestachtige tinten. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en vormen een mooie aanvulling op de herfsttuin.

5. Herfstkrokus (Crocus speciosus)
De herfstkrokus is een bolgewas dat in de herfst bloeit. Het heeft delicate, paarse bloemen die boven de grond verschijnen wanneer andere planten beginnen te rusten voor de winter. Deze krokussoort is een vroege traktatie voor tuinliefhebbers en voegt kleur toe aan de late herfsttuin.

Deze planten voegen warme tinten toe aan de tuin en brengen de herfstsfeer tot leven.

 

Ontdek Tuinplanten

Tuinieren in het najaar: wanneer doe je wat?

In het najaar is er voldoende te doen in de tuin. Maar hoe deel je de maanden oktober, november en december zo goed mogelijk in? Wij helpen je op weg! 

Top 3 Tuintaken in het Najaar

 1. Blad opruimen: In de herfst vallen de bladeren van bomen en struiken in overvloed. Het is belangrijk om regelmatig bladeren op te ruimen om te voorkomen dat ze zich ophopen op het gazon en de planten verstikken. Bladafval kan ook worden gebruikt om compost te maken voor gebruik in de tuin.
 2. Snoeien en voorbereiden op de winter: De herfst is een uitstekende tijd om te snoeien. Het is belangrijk om dode takken en overmatige groei te verwijderen om de gezondheid van planten te bevorderen en de kans op ziekten te verminderen. Daarnaast is het raadzaam om vorstgevoelige planten te beschermen door ze te bedekken met mulch of doeken om ze warm te houden tijdens de koude wintermaanden.
 3. Planten van bloembollen: De herfst is het seizoen om bloembollen te planten voor prachtige lentebloemen. Bloemen zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten moeten in de herfst worden geplant, zodat ze de tijd hebben om wortel te schieten voordat de winter aanbreekt. Deze bloembollen zullen de tuin in het vroege voorjaar opvrolijken met kleurrijke bloemen.

Oktober: bladruimen en voorjaarsplanning

 • Bladruimen: Verwijder gevallen bladeren van het gazon en andere delen van de tuin.
 • Bollen planten: Plant voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen voor kleur in het vroege voorjaar.
 • Snoeien: Controleer of er bomen of struiken zijn die moeten worden gesnoeid om de gezondheid en vorm te behouden.

November: tuinvogels en tuingereedschap

 • Vogelvoer en nestkastjes: Hang vogelvoeders op en maak nestkastjes schoon om vogels te helpen tijdens de winter.
 • Controleer op ziekten: Controleer planten op tekenen van ziekten en behandel indien nodig.
 • Winterklaar maken van tuingereedschap: Reinig en berg tuingereedschap op voor de winter.

December: maak je tuin winterklaar

 • Winterbescherming: Zorg ervoor dat gevoelige planten goed beschermd zijn tegen vorst en koude temperaturen.
 • Tuinplanning: Gebruik deze tijd om na te denken over de tuinplanning voor het volgende jaar!
 • Terras en tuinmeubilair: Berg tuinmeubilair op of dek het af om te voorkomen dat het wordt beschadigd door winterweer.

Tuinbezoekers in de herfst

In het najaar spelen tuinvogels een belangrijke rol in onze tuinen, en het ophangen van nestkastjes kan hen op verschillende manieren helpen. Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, zoeken vogels naar geschikte schuilplaatsen om te overwinteren.

Nestkastjes bieden een veilige en beschutte plek voor vogels om te rusten en zich te beschermen tegen de koude weersomstandigheden. Bovendien dienen nestkastjes als ideale broedplaatsen voor veel vogelsoorten wanneer het voorjaar aanbreekt.

Door nestkastjes op te hangen in het najaar, geef je vogels de gelegenheid om de kastjes te verkennen en zich voor te bereiden op het komende broedseizoen. Dit draagt bij aan het behoud van verschillende vogelsoorten en verrijkt de biodiversiteit in je tuin, waardoor je kunt genieten van het levendige gefladder en gezang van vogels, zelfs in de herfst en de daaropvolgende seizoenen.

 

Shop voor Tuinvogels

Haal de Herfst in Huis

Binnen in huis kun je de herfst ook omarmen met kamerplanten die deze sfeer uitstralen. Enkele prachtige opties zijn de Calathea lancifolia, met zijn gestreepte bladeren die lijken op herfstbladeren, de Croton (Codiaeum variegatum), met zijn felgekleurde bladeren, en de Sansevieria trifasciata 'Moonshine', met zijn zilverachtige bladeren die de herfstmaan weerspiegelen.

Woontrends voor het najaar

1. Warme en rijke kleuren:

In het najaar zie je vaak warme en rijke kleuren zoals diep rood, oker, donkergroen en aardetinten opduiken in woonaccessoires. Voeg kussens, plaids, kaarsen en vazen in deze kleuren toe aan je woonkamer. Schilder eventueel een muur in een diepe aardetint om een gezellige sfeer te creëren. Combineer deze kleuren met neutrale achtergronden om ze te laten opvallen.

2. Natuurlijke materialen:

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, rotan, en jute is populair. Deze materialen zorgen voor een rustieke en gezellige uitstraling. Kies voor meubels en accessoires gemaakt van hout of met houten accenten. Denk aan een houten salontafel, rotan stoelen of manden van jute om planten in te zetten. Dit geeft je huis een warme en natuurlijke uitstraling.

3. Vintage en retro elementen:

Vintage en retro woonaccessoires zijn terug van weggeweest. Denk aan meubelstukken met een mid-century modern design of accessoires met een vintage uitstraling. Bezoek antiekwinkels, rommelmarkten, of kringloopwinkels om unieke vintage stukken te vinden. Combineer deze stukken met modernere meubels en accessoires voor een eclectische look. Een vintage spiegel, een retro lamp of een oude platenspeler kunnen leuke aanvullingen zijn.

Klaar voor de herfst met Groenrijk Schalk Prinsenbeek

Bij Groenrijk Schalk Prinsenbeek kun je de ultieme herfstsfeer ervaren. Hier vind je een uitgebreide selectie najaarsplanten, buitenpotten, kamerplanten, woonaccessoires, voorjaarsbollen en vogelbenodigdheden voor tuinvogels. Of je nu je tuin wilt opfrissen voor de herfst, alvast wilt plannen voor het komende voorjaar of je huiskamer in een nieuw jasje wilt steken, Groenrijk heeft alles wat je nodig hebt om de herfst jouw favoriete seizoen te maken. Kom langs en laat je inspireren door de prachtige herfstige sfeer!