Tuinplanten in het najaar

De beste tijd om uw tuin aan te pakken en planten te gaan planten is in het najaar. Het planten van bijvoorbeeld vaste planten, heesters en bomen kunt u het best in het najaar planten. Waarom? De grond is dan nog warm, zodat de tuinplanten meteen goed wortelen voordat de winter begint. Vervolgens heeft u dan ook in het voorjaar meteen een mooi resultaat. Een ander voordeel van het planten in het najaar is dat er in de herfst meestal veel regen valt. U hoeft de planten dan ook geen water te geven, want dat krijgen de planten genoeg. Als laatste is het een voordeel om ook meteen voorjaarsbloembollen te planten. Deze kunnen namelijk prima gecombineerd worden met vaste planten. Welke planten zijn geschikt om in het najaar te planten? Wij hebben voor u een overzicht gemaakt.

Heide

Wat zo leuk is aan de heideplanten, is dat ze voor wat kleur in de tuin zorgen tijdens de wintermaanden. Bij GroenRijk Schalk Prinsenbeek in Breda vindt u natuurlijk vele soorten heide voor in de tuin. Wanneer u de planten goed verzorgt, kunt u er jaren van blijven genieten. Heide is altijd goed te combineren met bijvoorbeeld siergrassen of voorjaarsbloembollen. Wanneer u de heideplantjes heeft geplant is het erg belangrijk om de eerste jaren de grond onder de planten onkruidvrij te houden. Daarnaast is het belangrijk om de zuurtegraad van de grond in orde te houden door af en toe turf toe te voegen. Er zijn twee soorten heide: zomerheide en winterheide

  • Zomerheide moet in het voorjaar gesnoeid worden. Dan zijn ze uitgebloeid en kunt u de struikjes terug knippen in bolvorm. Dan krijgt u namelijk een mooiere bloei voor terug. Snoei alleen de groene takken en niet het hout.
  • Winterheide moet meteen na de bloei (rond maart) gesnoeid worden. Het snoeien van deze heide is niet moeilijk, omdat er geen extreem lange uitlopers ontstaan.

Heide koopt u natuurlijk bij GroenRijk Schalk Prinsenbeek, nabij Breda

Bloembollen koopt u bij GroenRijk Schalk Prinsenbeek, nabij Breda

Bloembollen

Het najaar is ook de tijd om voorjaarsbloembollen, oftewel najaarsbollen te gaan planten. Deze moeten vóór de eerste vorst zijn geplant. De bloembollen hebben namelijk de koude periode nodig om uiteindelijk tot bloei te kunnen komen. Een tip van ons: wanneer u de bloembollen bij GroenRijk Prinsenbeek nabij Breda heeft gekocht, raden wij u aan om zo snel mogelijk de bloembollen te gaan planten. Zet de bloembollen niet in de grond wanneer de grond erg nat is. Dan is de kans op rotting dan groter. Welke voorjaarsbollen kunt u in het najaar planten?

In ons tuincentrum vindt u ook gereedschap om de bloembollen gemakkelijk te kunnen planten. Zo is een bollenplanter natuurlijk ideaal om te gebruiken. Hiermee kunt u namelijk precies aflezen hoe diep u de bol in de grond plaatst.

Bomen, heesters en struiken

In het najaar is het ook de perfecte tijd om bijvoorbeeld bomen, heesters en struiken te planten in de tuin. Dit is de juiste periode, omdat wortels zich snel vastzetten in de grond. In de lente gaan dan ook juist de takken en bladeren sneller groeien. Hieronder volgen wat tips voor het planten van bomen, heesters en struiken in de tuin.

  • Zorg er bij het planten voor dat de wortels zich goed gaan wortelen in de grond. Een tip hier voor te zorgen is om de boom, heester of struik voldoende water te geven. Watertekort en uitdroging zijn een groot gevaar voor nieuw aangeplante planten.
  • Het toedienen van compost is ook belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de bodem wat losser wordt en wortels gemakkelijker hun weg vinden in de grond.
  • Het eerst jaar na het planten is belangrijk om de bodem rond de boom, heester of struik vrij te houden van andere planten of onkruid. Een tip van ons: strooi er wat houtsnippers omheen.

Bomen, heesters en struiken koopt u bij GroenRijk Schalk Prinsenbeek, nabij Breda

Naast bovenstaande tuinplanten vindt u bij ons natuurlijk heel veel andere planten die u in het najaar kunt planten in de tuin. Denk bijvoorbeeld ook aan pot chrysanten, rozen en haagplanten. Laten we voorop stellen dat wanneer u in de herfst gaan planten, in het voorjaar u hier plezier van heeft. Kom voor een zeer ruim assortiment vaste planten naar GroenRijk Schalk Prinsenbeek. Ons tuincentrum ligt bij Breda en kunt u terecht voor planten van zeer goede kwaliteit. Heeft u vragen over de tuinplanten? Onze medewerkers helpen u graag en geven u advies en tips voor het verzorgen en onderhouden van de plant.

Bekijk hier onze openingstijden