Tips voor een groenere tuin

Tips voor een groenere tuin

Wij, van GroenRijk Prinsenbeek, streven ernaar jou te inspireren en te informeren over het vergroenen van jouw tuin. Daarom hebben wij natuurlijk ook het Groen Klimaatplein in ons tuincentrum. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het heel eenvoudig om bij te dragen aan een groener Nederland door zelf een groenere tuin te creëren. In dit blog geven we jou maar al te graag drie super eenvoudige tips om jouw eigen tuin te vergroenen. Het kost je niet veel tijd, geld of moeite!

Stap 1: Weg met die tegels, hallo groen!

Elke vierkante meter groen telt! Bekijk jouw tuin eens van een afstandje en zie hoeveel tegels je hebt in vergelijking met de groene ruimte. Je kunt aan weerszijden van de tuin een grasstrook aanleggen of een paar tegels weghalen en in plaats daarvan bijvoorbeeld bodembedekkers planten. Jouw tuin zal er daardoor veel speelser uitzien! Bewaar in ieder geval geen tegels met veel algen, mos of onkruid, want daar lopen mensen blijkbaar toch nooit op.

GroenRijk Prinsenbeek | Tips voor een groenere tuin

Stap 2: groen dak voor veel gemak

Een groen dak maakt de garage, uitbouw, fietsenhok of schuurtje meteen een stuk 'gezelliger'. Wat zijn de voordelen van een groen dak?

  • Overtollig water wordt vastgehouden
  • Een groen dak werkt isolerend
  • Vogels, vlinders en andere insecten zijn gek op een groen dak
  • Groen doet goed en daarom staat een groen dak gewoonweg heel mooi

Een groen dak kun je heel goed zelf aanleggen, maar je bent natuurlijk in ons tuincentrum ook van harte welkom voor tips en advies. Bezoek dan het Groen Klimaatplein in onze winkel!

GroenRijk Prinsenbeek | Tips voor een groenere tuin

Stap 3: meer groen met inheemse beplanting

Ben je bekend met inheemse planten? Dit zijn planten die van nature op een bepaalde plaats groeien zonder dat de mens daar invloed op heeft. Daarom zijn inheemse planten het beste voedsel voor insecten en vogels. Daarnaast dragen ze ook bij aan een gezonde bodem. Kortom, Inheemse planten zijn sterk omdat ze zich hebben aangepast aan de groeiomstandigheden en daardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Klinkt goed toch? Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Hulst - Ilex aquifolium;
  • Boswilg - Salix caprea;
  • Taxus baccata – Venijnboom;
  • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Lees meer over het Groen Klimaatplein

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

SOLANUM JASMINOIDES – BLOEMENSLINGERS IN VOLLE VAART

Op zoek naar een vrolijke klimmer die je tuin of balkon in een bloemenzee verandert? Dan zit je met de Solanum jasminoides helemaal goed. Deze energieke klimplant bloeit van de vroege zomer tot ver in de herfst met een waterval aan witte of lichtblauwe bloemen. Geef ‘m iets om in te klimmen, en hij slingert zich er fluitend omheen.

 

Een snelle groeier met stijl

De Solanum jasminoides – ook wel klimmende nachtschade genoe...

Lees meer...
Mandeville – de zomer zélf in een plant!

Zodra de temperatuur boven de 12 graden kruipt, wordt de Mandeville wakker. En hóe! Vanaf april staat ze in het tuincentrum te stralen, helemaal klaar voor een nieuw seizoen vol bloemen. Zet haar op een lekker plekje in de zon (of halfschaduw) en laat je verrassen door haar tropische flair. Al een idee waar jij haar neer gaat zetten?

Ook bekend als...

De naam Mandeville zegt je misschien niet direct iets, maar wat dacht je van Diplad...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...