Kleurige nazomer met struikheide

Kleurige nazomer met struikheide

De groenblijvende en winterharde struikheide (Calluna vulgaris) geeft in de nazomer en herfst kleur aan je tuin met trosjes onstuimig bloeiende bloemetjes. Maak een mooie mix van verschillende soorten in je tuin of in potten op je terras en geniet van alle paarse, witte, roze of rode bloemen.

 

Stoere survivor
 

Struikheide (Calluna vulgaris) of zomerheide zie je in de natuur vooral veel in Midden- en Noord-Europa. De gekweekte soorten variëren in lengte van 10 tot zelfs 100 cm. Met hun langere takken zien ze er wat wilder en losser uit dan winterheide. Deze klassieker heeft kleine, verfijnde bloemenrijen op hoge scheuten boven meestal donkergroene blaadjes. Hij is wintergroen en geeft volop kleur en vulling aan je najaarstuin.

 

Groene overwinteraar


Struikheide bloeit doorgaans vanaf de late zomer tot diep in de herfst. Vorst in de winter kan deze inheemse, groenblijver prima aan. Plant hem in een kleurig groepje in je tuin, of in een rijtje langs je border of een tuinpaadje. De plant is bovendien een uitstekende bodembedekker en vooral de laagblijvende soorten doen het prima in een pot of bak op je balkon of terras. Plant een mix van kleine struikheide in verschillende potjes of samen in één pot voor een weelderig en kleurrijk effect.

 

Mooie combinaties


Je kunt Calluna vulgaris mooi combineren met vaste planten als rododendron, skimmia, struikveronica, rotsheide en siergrassen. Verschillende struikheidesoorten combineren ook prachtig met elkaar. Naast de struikheide met paarse of roze bloemen, kun je ook denken aan de Calluna vulgaris 'Firefly' met paarsrode bloemen en groen met rood blad of de bijzondere Calluna vulgaris 'Melanie' met witte bloemen en donkergroene bladeren. De bloemen van deze knopbloeiende struikheide uit de Gardengirls-serie blijven dicht, waardoor ze veel langer doorbloeien. 

 

Weinig onderhoud


Struikheide houdt van frisse lucht en een zonnige plek. De plantjes doen het vooral goed op humusrijke, wat zure, goed doorlatende grond en hebben weinig onderhoud nodig. Met deze tips blijven ze jarenlang mooi:

  • Meng bij het planten eventueel wat turf door de grond.
  • Geef jaarlijks wat organische mest en turf.
  • Snoei de uitgebloeide takken na de winter iets terug.
  • Als je water geeft, gebruik dan het liefst regenwater.
  • Bescherm heideplanten in een pot tijdens de winter.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...