Uitpakken met zomerbollen

Uitpakken met zomerbollen

Zomerbollen geven je de kans om lekker met kleuren en vormen te knallen in je tuin of op je balkon. Vanaf april, als de kou uit de grond is, kun je ze gaan planten. Met wat handigheid geniet je de hele zomer van uitbundige bloemen.

Aan de slag
April en mei zijn de beste maanden om je zomerbollen te planten. Maak eerst de aarde los en verwijder steentjes en onkruid. In de regel kun je ervan uitgaan dat de meeste bollen ongeveer twee keer zo diep als hun eigen hoogte geplant moeten worden. Ook houden veel zomerbollen van zonlicht. Kijk altijd even naar de aanwijzingen op de verpakking over de plantdiepte en de standplaats van de soort die jij hebt aangeschaft.  

Verrassing in laagjes
Door lasagnebeplanting van je zomerbollen zorg je voor een zomerspektakel in meerdere delen. Door de bollen laag na laag bovenop elkaar te planten, volgen ze elkaar in bloei mooi op. Onderop ligt altijd de laag met de laatste bloeiers van de zomer, gevolgd door de bollen die daarvoor in bloei gaan, en je eindigt met de vroegst bloeiende soort(en).

Zomerbollen in de hoofdrol
Een andere manier om zomerbollen te laten shinen is door ze in potten te planten. Als je wilt, kun je de bollen al in maart in potten doen en deze op een vorstvrije plek zetten. Zo krijg je ze ook al wat eerder in de knop. Zodra er groen omhoog komt, plaats je ze op een vorstvrije lichte plek. In de zomer zet je de potten vol fleurige zomerbloeiers op kale plekken in je tuin. En of je nou een of meerdere potten bij elkaar zet, het effect zal zeker opvallend zijn!

Klassiekers en onbekenden
Voor iedere bloeimaand kun je wel een zomerbol, knol of wortelstok vinden waarmee je creatief aan de slag kunt gaan. Wissel lekker af met vormen en kleuren voor een mooi en vrolijk geheel. De bloeiperiode is ook afhankelijk van het moment waarop je plant. Enkele bekende en minder bekende soorten:

  • Juni/juli: Anemoon, Japanse orchidee, Naald van Cleopatra, Freesia, Gladiool, Spinlelie, Ixia, Ranonkel en Lelie.
     
  • Juli/augustus: Anemoon, Begonia, Japanse orchidee, Canna, Haaklelie, Dahlia, Naald van Cleopatra, Freesia, Gladiool, Ixia, Ranonkel, Calla, Lelie, Crocosmia, Geluksklaver, Tijgerbloem en Liatris.
     
  • Augustus/september: Begonia, Japanse orchidee, Canna, Haaklelie, Dahlia, Gladiool, Calla, Crocosmia, Geluksklaver, Tijgerbloem en Liatris.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...