Fruitbomen

Wilt u uw tuin omtoveren tot een oase van vers fruit? Bij GroenRijk Prinsenbeek vindt u alles wat u nodig heeft om uw tuin te verrijken met heerlijke en gezonde fruitbomen, -struiken, -planten en klimfruit. Het kweken van fruit in uw eigen tuin heeft talloze voordelen en biedt een waardevolle toevoeging aan uw buitenruimte. Ontdek hier de populairste soorten fruit voor in de tuin, leer over de voordelen van het kweken van fruit in eigen tuin, en krijg waardevolle tips voor de verzorging ervan. 

Populair tuinfruit 

Fruitbomen zijn erg populair en zijn een waardevolle toevoeging aan iedere buitenruimte. Helemaal als u de ruimte hebt, dan zijn fruitbomen een dubbele win! Zie hier onze meest populaire fruitbomen: 

 • Appelbomen: Appels zijn een favoriet in veel tuinen vanwege hun veelzijdigheid in gebruik. 
 • Perenbomen: Peren zijn heerlijk sappig en vormen een prachtige toevoeging aan uw tuin. 
 • Kersenbomen: Kersen zijn geliefd om hun zoete smaak en zijn perfect voor zowel verse consumptie als verwerking in jams en taarten. 
 • Pruimenbomen: Pruimenbomen zijn gemakkelijk te onderhouden en belonen u met een overvloedige oogst van zoete vruchten. 

Fruitstruiken en –planten worden ook veel aangeschaft en zijn mooi te combineren in borders of grote bakken. Hierin zijn de volgende soorten erg gewild: 

 • Aardbeien: Aardbeien zijn makkelijk te kweken en zorgen voor een constante stroom van heerlijke vruchten gedurende het seizoen. 
 • Bramen en frambozen: Deze struiken zijn niet alleen lekker, maar ook decoratief en kunnen goed groeien in verschillende tuinomstandigheden. 
 • Blauwe bessen: Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten en gedijen goed in zure grond, waardoor ze ideaal zijn voor veel tuinen. 
 • Kruisbessen: Kruisbessen zijn robuuste struiken die goed bestand zijn tegen ziekten en plagen en veel vruchten produceren. 

GroenRijk Prinsenbeek | Fruitbomen

Uiteraard is er ook nog het klimfruit!  

 • Druiven: Druiven zijn een van de meest geschikte soorten klimfruit voor het Nederlandse klimaat. Ze gedijen goed in zonnige, warme locaties en kunnen met de juiste zorg en bescherming tegen vorst een goede oogst produceren. 
 • Kiwi's: Kiwi's kunnen ook goed groeien in Nederland, vooral de winterharde variëteiten zoals de Actinidia arguta. Ze hebben een zonnige locatie nodig en kunnen goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond. 
 • Passiebloemen: Hoewel de passiebloem zelf meestal winterhard is, kunnen de vruchten soms problemen hebben met het rijpen in het Nederlandse klimaat. Toch kunnen ze met voldoende zonlicht en bescherming tegen vorst goed groeien en vruchten produceren. 
 • Komkommers: Komkommers kunnen met succes worden gekweekt in Nederlandse tuinen, vooral als ze worden geteeld in een kas of serre. Ze hebben warmte, zonlicht en vochtige grond nodig om goed te groeien. 
 • Pompoenen: Sommige variëteiten van pompoenen kunnen ook goed groeien in Nederlandse tuinen, vooral als ze worden gekweekt op beschutte, zonnige locaties. Ze hebben een lange groeiperiode nodig, dus het is belangrijk om ze vroeg in het seizoen te planten. 

Het is altijd een goed idee om bij het kiezen van klimfruit voor uw tuin te letten op variëteiten die specifiek zijn geselecteerd voor koudere klimaten en die geschikt zijn voor de specifieke groeiomstandigheden in uw regio. 

 
4 Voordelen van fruit uit eigen tuin 

Het kweken van fruit in uw eigen tuin biedt talloze voordelen: 

 1. Verse smaak:  
  Er gaat niets boven de smaak van vers geplukt fruit rechtstreeks uit uw eigen tuin. Het is rijper en smaakvoller dan veel van wat u in de winkel vindt. 
   

 1. Gezondheid:  
  Zelfgekweekt fruit is vrij van chemicaliën en pesticiden, waardoor het een gezonde keuze is voor u en uw gezin. 
   

 1. Milieuvriendelijk:  
  Het verminderen van de afstand die uw voedsel aflegt voordat het op uw bord belandt, vermindert uw ecologische voetafdruk. 
   

 1. Tuinesthetiek:  
  Fruitbomen en -struiken voegen niet alleen voedsel toe aan uw tuin, maar ook visuele aantrekkingskracht door hun bloesems en kleurrijke vruchten. 
   

 1. Voldoening: 
  Natuurlijk geeft het laten groeien en verzorgen van fruit wat u uiteindelijk zelf gaat eten ontzettend veel voldoening. U heeft er tijd en aandacht aan besteed en dat proeft u tijdens de eerste hap al! 

GroenRijk Prinsenbeek | Fruitbomen

Verzorging van fruitbomen en -planten 

Om het beste uit uw fruitbomen, -struiken, -planten en klimfruit te halen, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Door de volgende regels te volgen zullen de fruitplanten in goede conditie blijven. Twijfelt u, vraag het dan gerust aan ons ervaren personeel! 

 1. Snoeien:  
  Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en maximaliseert de opbrengst van fruit. 

 1. Water geven:  
  Zorg ervoor dat uw fruitplanten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes, om uitdroging te voorkomen. 

 1. Bemesting: 
  Gebruik organische meststoffen om de groei en vruchtontwikkeling te stimuleren, maar wees voorzichtig om overbemesting te voorkomen. 

 1. Bestuiving:  
  Sommige fruitbomen hebben bestuiving door insecten nodig om vruchten te produceren. Overweeg het plaatsen van bijenhotels of het aanplanten van bloemen die bestuivers aantrekken. 

Plezier met uw fruit 

Het plezier van het zien groeien van fruit in uw eigen tuin is ongeëvenaard. Van de eerste tekenen van bloei in het voorjaar tot het langverwachte moment waarop de vruchten rijp zijn om geplukt te worden, elke fase van het groeiproces brengt voldoening en verwondering. Het is een waar genot om de ontwikkeling van de vruchten te volgen, van kleine knoppen tot sappige, rijpe vruchten die wachten om geplukt te worden. En wanneer het moment daar is om de vruchten te oogsten, is er niets bevredigender dan het plukken van uw eigen fruit rechtstreeks van de boom of struik, wetende dat u de vruchten hebt geplukt van uw eigen arbeid en zorg. 

Voldoende oogst? De keuken in! 

Naast het genieten van vers fruit rechtstreeks uit de tuin, zijn er talloze creatieve manieren om uw oogst te verwerken tot heerlijke lekkernijen: 

 • Taarten en vlaaien: Gebruik uw zelfgekweekte fruit als vulling voor heerlijke taarten en vlaaien. Appeltaart, kersenvlaai, en aardbeientaart zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. 
 • Jams en confituren: Kook uw fruit tot smakelijke jams en confituren om te genieten op brood, toast of bij kaasplankjes. Probeer verschillende combinaties van fruit voor unieke smaken. 
 • Moes en compotes: Maak gezonde appelmoes, perencompote of gemengde fruitmoes als bijgerecht of als topping voor desserts. 
 • Chutneys en sauzen: Voeg een vleugje smaak toe aan uw gerechten met zelfgemaakte chutneys en sauzen op basis van fruit. Denk aan kersen-chutney, appel-kaneel saus, of perenmosterd. 

Met een overvloed aan vers fruit uit uw eigen tuin, zijn de mogelijkheden eindeloos voor het creëren van heerlijke gerechten en lekkernijen om van te genieten met familie en vrienden. Laat uw creativiteit de vrije loop en geniet van de smaakvolle vruchten van uw tuinarbeid! 

GroenRijk Prinsenbeek | Fruitbomen


Bezoek GroenRijk Prinsenbeek voor al uw tuinfruit 

Bij GroenRijk Prinsenbeek vindt u een uitgebreide selectie van fruitbomen, -struiken, -planten en klimfruit van hoge kwaliteit. Onze experts staan klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste soorten voor uw tuin en geven graag advies over de verzorging ervan. Kom langs bij ons tuincentrum en ontdek hoe gemakkelijk het is om uw tuin om te toveren tot een paradijs van vers fruit! 

Bekijk onze openingstijden