Bestrijding buxusmot

In veel tuinen vind je buxus bollen, haagjes of figuren. Deze groenblijvende plant leent zich uitstekend voor het aanplanten van kleine hagen en als pot- of tuinplant die je mooi kan vormgeven. Deze sierplant doet het dan ook goed in onze regio, verdraagt vlot snoei en vertakt mooi. Helaas is er de laatste jaren een kaper op de kust: een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de buxusmot. De Buxusmot is een nachtmot die zijn oorsprong heeft in het verre oosten, China, Japan en Korea. Sinds 2006 komt hij in Europa voor, en sinds 2011 is hij ook in Nederland aanwezig. Deze Buxusmot richt nogal wat schade aan in onze tuinen. Eigenlijk is het niet de mot, maar de larve van de mot die de schade aanricht. Dus we moeten niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusrups.

 

Hoe herkennen we de buxusrups?

 

De volwassen vlinder is ongeveer 4 cm groot heeft witte vleugels met een bruine rand en bruine kop. De mot leeft ongeveer 8 dagen en het vrouwtje legt in die periode tot 800 eitjes. De eitjes zitten voornamelijk aan de onderkant van het blad. De rups (larve van buxusmot) kent 6-7 stadia voordat de verpopping plaatsvindt. In Nederland worden minstens twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april/mei en de tweede in juli/augustus waardoor de aantastingsperiode van half maart tot september (afhankelijk van de temperatuur ook t/m oktober) duurt. In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Rond juli/augustus is vaak de grootste schade waarneembaar. In die periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden door de rupsen die dan in grote aantallen aanwezig zijn. Dit kan in 2–3 weken gebeuren. De buxusstruik is dan niet dood, hij heeft alleen geen bladeren meer, er zit dus nog steeds leven in de struik. Wel is het verstandig om de buxus extra te bemesten met organische buxus mest, Buxus AZ van Eco-style, om ervoor te zorgen dat de planten weer snel nieuw blad aan gaan maken en de planten zichtbaar herstellen. Doordat de rups verschillende fasen doorgaat, heeft hij in iedere fase een ander uiterlijk. Je herkent de rups in de beginfase aan de gele kleur. Later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Ook herken je de aanwezigheid van de buxusrups door rupsenspinsels op de bladeren van de buxus.

 

Bestrijden Buxusmot

 

Door middel van de Buxus Monitoringsval kun je nagaan wanneer de buxusmot aanwezig is. Deze monitoringsval bevat een seks feromoon die de mannetjes aantrekt. Hierdoor zal dus de bevruchting van de vrouwtjes terug lopen. Zit de rups al in de haag dan kan Pyrethrum van Natria (natuurlijk middel) worden gebruikt, voor dit middel geldt dat alleen die rupsen worden gedood die geraakt worden. Omdat de eitjes niet in één keer uitkomen is een nabehandeling na 10 dagen aanbevolen. Tevens als biologische bestrijding zijn er levende aaltjes verkrijgbaar (aaltjes zijn levend te bestellen en na enkele dagen af te halen). Na bestrijding is de ziektedruk veel minder omdat er minder ei afleg is door nieuwe vlinders.