Wat maakt mij éxtra mooi?

Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

Medinilla, zo mooi en zo makkelijk!

De Flamenco-variant is 100% pure schoonheid. Als een soort vuurpijlen schieten roze vierkante bloemstengels onder de bladen vandaan. De uiteinden exploderen in schutbladen met daaronder een zuurstokroze bloemenweelde. Zo bijzonder dat je zou denken dat Medinilla’s ingewikkeld te verzorgen zijn. Integendeel, als de bladeren wat gaan hangen is het tijd voor een scheutje water. Zorg dat het gietwater goed kan weglopen. Een binnenpot of een plantenschotel voldoet prima.

Kies een lichte plek voor je Medinilla

In de bloeiperiode mag de Medinilla op een warme lichte plek staan. Volle zon is wat teveel van het goede. Warm is goed, maar zet je Medinilla liever niet boven de verwarming. Die plek is te droog. In de winter geef je de plant even wat rust; laat voeding achterwege en kies een koelere ruimte. Een slaapkamer is daarvoor heel geschikt. 

Tips & Trics voor een top Medinilla 

  1. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert stimuleer je nieuwe groei.
  2. Met een beetje geluk krijgt je Medinilla Magnifica Flamenco veel en zware bloemen. Kies een zware pot die niet makkelijk omkiept. 
  3. Een plant die zo’n bloemenzee produceert kan wel een energiedrankje gebruiken! In het voorjaar kan je wat extra plantenvoeding bij het gietwater doen, bij voorkeur Orchidee-voeding.
  4. Medinilla houdt niet zo van verpotten. Kies na aanschaf gelijk voor een pot op de groei.
  5. Weet je niet meer precies wat de laatste gietbeurt was, maar voelt de aarde nog vochtig? De gouden Medinilla-regel is: bij twijfel even geen water geven! 

Leuk weetje

Medinilla is een epifyt. Niet te verwarren met een parasiet. Een epifyt is een plant die leeft op de takken van bomen. Die haalt daar – in tegenstelling tot een parasiet – geen voedsel uit. Met dit in gedachten snap je dat de Medinilla Magnifica ‘Flamenco’ geen stilstaand water gewend is. Wel de hoge luchtvochtigheid van de tropen. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...