Dwergspar

Dwergspar

Ja, geef de dwergspar regelmatig water zodat de potkluit vochtig blijft

Deze dwergspar, een vorm van de witte spar, wordt ook wel tafelkerstboom genoemd. Picea glauca ‘Conica’ is een kleine en klein blijvende conifeer die echt als mini- kerstboom kan dienen. Er zijn situaties genoeg waarin zo’n kleiner boompje een uitkomst is. De ‘Conica’ heeft een mooie kegelvorm, is dicht vertakt en GroenRijk biedt deze boompjes nu aan met een stevige kluit in een pot van 21 cm doorsnee en in een maat die groter is dan waarin deze cultivar meestal wordt aangeboden, namelijk 80-90 cm hoog in plaats de gebruikelijke 30-50 cm. Door de manier waarop de boompjes zijn gekweekt kunnen ze na de feestdagen heel goed met hun kluit in de tuin worden geplant.

Picea glauca ‘Conica’ heeft de strakke, dichte kegelvorm met opstaande takken die ook de oorspronkelijke Canadese soort vertoont. Een ander kenmerk is de kruidige geur van de (op doorsnee) bijna ronde, 1-1,5 cm lange, zachte, slanke naalden. Die geur komt vrij als de naalden worden gekneusd of gewreven. Volgens sommigen lijkt het aroma wat op dat van zwarte bessen. De iets witachtig berijpte, roodbruine twijgen zijn niet behaard, maar dicht met naalden bezet en ze eindigen in stompe knoppen.

De oorspronkelijke soort waar ‘Conica’ van afstamt, kan wel een hoge boom worden. Er zijn exemplaren van 50-60 m hoog bekend van deze ‘Canada Spruce’ of ‘Quebec Spruce’.  Maar 40 m is de doorsneemaat in de bosbouw. Het hout van deze boom is zeer gewild. Het is roomwit en van de meest traag groeiende bomen (uit de koudste gebieden) wordt het wel (net als het hout van de fijnspar) gebruikt als ‘klankhout’ om de klankkasten van violen en andere strijkinstrumenten mee te bouwen. Bij de oorspronkelijke soort hebben de naalden een wat meer blauwachtige tint dan bij ‘Conica’ en ze hebben zowel op boven- als onderzijde fijne witte lijntjes. Volwassen bomen vormen kleine, donkere, smalle kegels van 5-6 cm lang. De bomen groeien in Noord-Amerika in een enorm gebied dat zich uitstrekt van Alaska (USA) in het westen tot Newfoundland in het oosten.

In Nederland wordt Picea glauca ‘Conica’ als tuinboom na vele jaren hooguit 1,5 tot enkele meters hoog, maar hij behoudt zijn slanke, volle kegelvorm. Het boompje kan bloeien (kegels vormen) en doet dat dan in mei-juni. Als die rijp zijn vallen ze in hun geheel van de takken.

‘Conica’ als kerstboom
Zet het boompje op een lichte plek in het vertrek, maar niet in fel zonlicht. Zorg dat de potgrond niet verdroogt en dat ook de  lucht in de ruimte waar hij staat, niet te droog wordt. Door te droge lucht kunnen er naalden gaan vallen. Dat is eenvoudig op te lossen door een schotel met water naast de pot te zetten als je de kweekpot in een ruime sierpot zet. Dat water zal verdampen en de omgevingslucht van de plant wat vochtiger houden. Het is ook een goed idee om de kweekpot waar de plant in groeit op een omgekeerde schotel in een groot bord of een schaal met water te zetten. Zo blijven de wortels niet te lang te nat als je het boompje in de pot water geeft (er blijft dan geen water in de pot staan). Het op de schaal doorsijpelende water verdampt weer. Dat geeft het gewenste effect. Bespuit de takken met zo weinig mogelijk kunstsneeuw, zodat de naalden goed kunnen blijven ademen. Er zijn andere versiermogelijkheden genoeg. Als je dit zo doet, kun je de boom naderhand in de best mogelijke conditie buiten uitplanten. Doe dat dan tijdens vorstvrij weer en als ook de grond niet bevroren is. Het is verstandig om de boom eerst aan wat lagere temperaturen te laten wennen voor je hem buiten plant.  Zet hem daarvoor eerst een tijdje in een wat koelere ruimte dan de woonkamer. Anders is de overgang erg groot. ‘Conica’ groeit goed in de meeste normale soorten tuingrond, maar heeft het liever niet te kalkrijk.

TIPS

  • ‘Conica’ is, behalve als kerstboompje, ook zeer geschikt als solitair in wat kleinere tuinen, zelfs in een flinke pot op het terras. Ook prachtig in een heidetuin.
  • Het komt soms voor dat een in de tuin geplante ‘Conica’ plotseling ‘wilde’ takken ontwikkelt. Snoei die dan weg.


In kort bestek
Picea glauca ‘Conica’ is een mooie, smal-kegelvormig groeiende dwergconifeer, dicht vertakt, met een fris heldergroen, zacht naaldenkleed. Ideaal als kleine, sierlijke kerstboom en daarna als altijdgroen boompje in de tuin. GroenRijk heeft ze deze week in een mooie maat (80-90 cm hoog) in pot met kluit gekweekt voor je klaar staan. Zet hem op een lichte plek in de kamer, zorg dat de potkluit niet uitdroogt en geniet ervan. Hij vraagt maar weinig plaats.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...