Vrouwentong, Woonplant van de maand augustus

Vrouwentong, Woonplant van de maand augustus

Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria, is Woonplant van de maand augustus. Een onverwoestbare krachtpatser die liever vocht geeft dan neemt en de woestijn net zo makkelijk verruilt voor een trendy pot bij jou thuis.

Lang leve luchtvochtigheid
De Vrouwentong herken je aan zijn stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. Die opvallende bladeren doen mooi maar onzichtbaar werk: ze krikken de luchtvochtigheid op en dat is fijn voor jouw huid, ogen en luchtwegen.

Ethiopische woestijnplant
De Vrouwentong vind je in het wild in de woestijn van onder andere Ethiopië. Die geboortegrond verklaart waarom de plant zo ijzersterk is en stevig overend blijft in droge warmte. Met als resultaat een robuuste woonplant die zich gedraagt als een makkelijke gast. Niet zo gek dus dat de Vrouwentong de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback maakte.

Verzorging van de Vrouwentong
Vrouwentongen zijn heel makkelijk te onderhouden. De plant kan door zijn afkomst goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld van de centrale verwarming. De Vrouwentong staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het devies.

Leuk om te weten:

  • Er bestaan ongeveer 70 soorten Vrouwentongen.
  • Natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg vernoemde in 1794 de Sansevieria naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam en de meest bijzondere uitvindingen deed.
  • In veel Afrikaanse landen gebruikt men de bladeren van de Vrouwentong om touw en manden van te maken.
  • De Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat, en lichter dichtbij het raam.
  • Een Vrouwentong is een ideaal cadeau voor iemand zonder groene vingers, voor op kantoor of in een school: de plant piept namelijk niet als hij een tijdje minder water krijgt.
  • Heel soms bloeit de Vrouwentong: er ontstaat dan een stengel tussen de bladeren waar bloemetjes aan groeien.
  • In Korea worden Vrouwentongen gebruikt om deelnemers aan evenementen of zakenpartners mee te verwelkomen.
  • Sansevieria’s halen giftige stofjes als formaldehyde en carbondioxide uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug. Zet dus rustig een Vrouwentong in je slaapkamer neer.

Woonplant van de maand
De Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van augustus 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...