Met wie ben ik dikke vrienden?

Met wie ben ik dikke vrienden?

Zet je Sedum ‘Herbstfreude’ in je tuin, dan krijg je gegarandeerd bezoek. ‘Herbstfreude’ en vlinders zijn namelijk beste maatjes. Ook bijen doe je er een groot plezier mee. De schermen van deze vetplant vormen een wollig tapijt dat bestaat uit honderden piepkleine bloemetjes. Op zich al prachtig, maar als er vlinders en bijen op landen natuurlijk helemaal oogstrelend.

Vetkruid is een diehard

Vetkruid (Sedum) is een van de vier- tot vijfhonderd soorten uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Sedum ‘Herbstfreude’ is een variant van de Roze hemelsleutel. Deze blad-succulent kan zowel tegen warmte als droogte omdat ze water in haar bladeren opslaat. Dat vocht houdt ze gedurende de dag vast, want de huidmondjes in haar bladeren openen alleen 's nachts. De planten worden 40 - 60 cm hoog. Door die hoogte zijn ze geschikt als snijbloemen. Afknippen lijkt misschien zonde, maar als je bedenkt dat ze in een vaas wel vier weken mooi kunnen blijven is de beslissing veel makkelijker gemaakt.

‘Herbstfreude’ doet haar naam eer aan!

Sedum ‘Herbstfreude’ bloeit als andere bloemen al gestopt zijn. Van augustus tot ver in oktober kun je rekenen op bloei. Daarbij neemt de plant een mooie aanloop. Het frisse blad in het voorjaar en de groene bloemen in de zomer zijn al bijzonder fraai. Aan het einde van de zomer kleuren de schermen van zacht naar fel roze. Hoe dieper we de herfst in gaan, hoe dieper ook de kleur.

Sedum kan het dak op!

In ons land komt een aantal soorten Sedum in het wild voor. De bekendste zijn Muurpeper (Sedum acre) en Wit vetkruid (Sedum album). Deze laatste wordt veel voor dakbedekking gebruikt. Het vermogen om water op te slaan in de bladeren komt in Nederland erg goed van pas. Dat ze zoveel in het wild voorkomen komt ook doordat Sedum zo’n gemakkelijke plant is. Als de bodem maar vochtdoorlatend is, wortelt Sedum zich er maar al te graag.

Vijf redenen om Sedum ‘Herbstfreude’ aan te schaffen:

  1. De kleurrijke Sedum ‘Herbstfreude’ oogt aantrekkelijk.
  2. ‘Herbstfreude’ geeft bloemen tot diep in de herfst.
  3. De planten hebben bijzonder weinig verzorging nodig.
  4. Volle zon is geen probleem en een plensbui ook niet, Sedum regelt haar eigen watervoorziening.
  5. Sedum ‘Herbstfreude’ groeit makkelijk uit tot een vol bloembed, maar woekert niet.
    Bonus: Volgend jaar heb je opnieuw plezier van Sedum ‘Herbstfreude’, ze is volledig winterhard.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...