Tuinplant van de maand maart: Citrusboompjes

Tuinplant van de maand maart: Citrusboompjes

Groeiend, bloeiend vakantiegevoel op je terras

Met een paar citrusbomen op je patio creëer je al snel een zuidelijke oase, die je bij de eerste vorst gewoon gezellig mee naar binnen neemt.  

Mooie kleuren, zoete geuren en als het meezit een bescheiden fruitoogst, dat maakt een citrusboom op zich al leuk. Maar deze mediterrane beauty blijft ook nog eens altijd groen, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt. De bomen van mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit zien er steeds net even iets anders uit, maar hebben wel allemaal een stevige stam met daarop een groene kroon. Een andere overeenkomst is dat ze overweldigende bloesems hebben, allemaal graag warm en zonnig staan en je terras of balkon een exotisch tintje geven. Het is een typische kuipplanten die zowel in de zomer als in de winter veel licht nodig heeft. Ze zijn verkrijgbaar in formaten tussen 50-250 cm.

Het begon met citroen

Citrusbomen horen bij het plantengeslacht Citrus. Ze worden al meer dan 4000 jaar gekweekt, het is een van de oudste teeltgewassen en heeft duizenden cultivars voortgebracht. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië, citroen emigreerde als eerste naar Europa, in de 16de eeuw gevolgd door sinaasappel. Mandarijn kwam in 1805 over. Het waren felbegeerde oranjerieplanten bij koningshuizen en hoge adel, de kweekversies die nu bij een groot publiek worden aangeboden, zijn nog betrekkelijk nieuw. Citrus is momenteel helemaal hip door de plukplanttrend. Afgezien van kumquat valt over de smaak van de vruchten te twisten, maar de boompjes zijn zeker zo decoratief en vrolijk als je de vruchten er gewoon aan laat zitten.

Citrus trivia

  • Citrus is afgeleid van het Latijnse Citron en is verwant aan het Griekse 'kédros' dat 'boom met geurend hout' betekent.
  • Alle citrusvruchten zijn voortgekomen uit vier oervormen: citroen, pomelo, mandarijn en papeda (een bittere citroen).
  • Sinaasappels rijpen niet verder als ze geplukt zijn, citroenen wel. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...