Bosviolen in wandhanger

Bosviolen in wandhanger

Bosviolen zijn vertederende bloeiers en in deze wandhanger een echte blikvanger aan de muur

Ieder huis en iedere tuin, schuur of garage heeft muren. Met deze wandhangers kun je letterlijk iedere voldoende lichte plek opvrolijken met rijk bloeiende bosviolen! Kale muur of schutting? Violen in de wandhanger ertegen! Moet je eens zien wat een verschil. Zo’n fleurige hanger is ook een leuk cadeau voor een familielid, vriendin of vriend. Iedereen wordt er opgewekt van. En voor de prijs waarvoor GroenRijk deze planten inclusief wandhanger nu aanbiedt, kun je ze niet bij GroenRijk laten hangen. Bosviolen zijn leuke, lage (15 cm), bloemrijke, groenblijvende planten met hartvormige blaadjes met iets gekartelde randen. Boven dat blad verschijnen de vertederende, kleine, zachtgekleurde bloempjes met gele hartjes in grote aantallen. De planten bloeien bovendien enorm lang door. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloempjes wegknipt. 

Hang je violenhanger op een lichte plek, maar niet in de volle zon

Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek is het beste. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Geef ze bij droog weer één keer per week water. Doe daar eens per veertien dagen wat plantenvoeding in (kies voeding voor bloeiende planten: GroenRijk heeft het in voorraad). Deze violen kunnen maandenlang doorbloeien. Bosviolen kunnen buiten bopvendien goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. De drainage moet goed zijn en dat is in deze wandhangers prima voor elkaar. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden nachtvorst. Als het echt veel harder gaat vriezen, kun  je ze even in hun wandhanger op een koele plek binnen ophangen (in een schuur bijvoorbeeld) tot het weer beter wordt. Maar de kans dat dat nodig is, is dankzij de klimaatverandering en deze tijd van het jaar niet zo groot meer. 

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn

Er bestaan in de wilde natuur honderden soorten violen. Ze komen vooral op het noordelijk halfrond voor, enkele ook in zuidelijker delen van de wereld, o.a. Australië. De bosviolen in de wandhangers zijn hybriden (kruisingsproducten) met de beste eigenschappen van de verschillende soorten waaruit ze zijn ontstaan. Het belangrijkst in die afkomst zijn een soort hoornviooltjes (Viola cornuta) uit de Pyreneeën, die als kenmerk een uitstekend ‘hoorntje’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je de afstamming van die soort aan herkennen. Er is enorm veel mee gekruist. Heel veel andere soorten hebben ook hun genen met de hoornviolen ‘gemengd’. Daardoor is er een uitgebreide Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar deze bosviolen dus bij horen, maar waarvan niemand meer precies weet hoe hun afstamming is. Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden veel minder vaak vermeld en gebruikt.

Er zijn ook nog andere bosviolen

Behalve al die kruisings-hoornviolen die we hierboven noemden, is er nog een echte wilde Europese soort die  officieel bleeksporig bosviooltje wordt genoemd. Deze wilde soort komt in grote delen van Europa, maar ook in Noord-Afrika voor. De wetenschappelijke naam is Viola riviniana. Deze vrij zeldzame soort groeit vooral in loofbossen. De bloemen (april-mei met soms herbloei in de herfst) zijn prachtig blauwviolet. Ze hebben ook een spoor aan de achterzijde van het onderste bloemblad, maar die is in dit geval bleekgeel tot wit en steekt duidelijk af tegen de blauwe bloemen. Deze planten worden tot maximaal 35 cm hoog. De blaadjes zijn hartvormig. Je kunt deze soort ook in de Nederlandse loofbossen vinden. Hij bloeit na het bekende paarse Maarts viooltje.

Bosviolen zijn meerjarig

Een tip: als je je wandhanger met violen koopt, komen ze uit het warme tuincentrum. Hang ze dan niet meteen buiten op als het nog vriest (dat kan nog in maart). Anders krijgen ze een klap van de kou. Daar gaan ze niet dood aan, maar ze moeten er wel even van herstellen. Bij ‘gewoon’ voorjaarsweer is meteen buiten ophangen geen probleem. Eenmaal buiten gewend is er sowieso geen probleem meer. Lichte nachtvorst kunnen ze dan wel hebben. Je kunt de bosviolen als ze zijn uitgebloeid ook in de volle grond van je tuin planten. Het zijn overblijvende (meerjarige) vaste planten. Zorg wel dat ze de winter daarop niet in lang nat blijvende grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten. In de tuin bloeien de planten dan meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren.

TIP

De bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. Je kunt de kleurrijke bloempjes dus letterlijk door de sla mengen. Als garnering staan ze ook heel vrolijk. De bloempjes smaken lekker friszoet.

In kort bestek

De leuke wandhangers vol bosviolen (Viola Cornuta Groep) die GroenRijk nu aanbiedt, kunnen maandenlang bloeien. Ze zorgen voor vrolijke kleur tegen je schutting, schuur, garage of huis! Je kunt ze als ze zijn uitgebloeid in je tuin planten, want ze zijn meerjarig. Matig water geven in de wandhanger met eens per veertien dagen wat plantenvoeding. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...