Violen

Violen

Violen willen regelmatig water en voeding. Daardoor bloeien ze lang en rijkelijk. Violen komen over de hele wereld voor. Het zijn soms tweejarige, soms vaste planten, maar ze zijn er zelfs als half verhoutende struikjes. In meer dan 400 wilde soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege de prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Daarmee is trouwens bij veel soorten iets unieks aan de hand. In het voorjaar verschijnen bij die planten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel gemakkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken. De groot- en kleinbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt stammen uit een lange kwekerstraditie waarbij met heel veel soorten werd gekruist. Bijna iedereen houdt van deze violen, in welke vorm en kleur ook. Het zijn eigenlijk allemaal hybriden met heel wisselende eigenschappen waarvan het overgrote deel tegenwoordig wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep.

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek

Wat violen betreft hebben vooral de Nederlanders in het verleden (tegenwoordig vooral de Britten) een geweldige traditie opgebouwd. De tulp mag eeuwenlang dé Nederlandse bloem bij uitstek zijn geweest, maar meteen daarna volgde het viooltje op een eervolle tweede plaats. Er is enorm mee geëxperimenteerd. Violen waren de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger onder andere veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor). Wie dat viooltje in akkerranden en bermen in het wild ziet bloeien, zal het opvallen dat ze zo verschillend kunnen zijn. Daarvan is bij het kweken dankbaar gebruik gemaakt. Met als gevolg dat er nu een variatie aan rassen bestaat die zijn weerga bijna niet heeft. Rassen met enorme verschillen. Van vertederende mini-bloeiers tot echte reuzen. Van gevoelige types tot violen die zich van een beetje kou niets aantrekken (de zogenaamde IJsviolen). Van violen met de beroemde ‘gezichtjes’ zoals bij de Aalsmeerse Reuzen tot de grote, ronde, vaak een-, maar ook meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen. Veel is ook gekruist met het hoornviooltje (Viola cornuta) uit de Pyreneeën met zijn gespoorde bloemen en met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. Beide hebben van nature prachtige violette bloemen. Ook het geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd.

Hybridenseries

Voor welke violen je nu ook kiest – de keuze is groot en je kunt ze nu heel makkelijk per zes in een handige draagtray bij GroenRijk bemachtigen – ze behoren bijna altijd tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte enz. Misschien valt je bij de planten in de draagtrays de grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. Het is overigens niet belangrijk om dat te weten. De planten worden vooral op bloemgrootte en kleur aangeboden. De specifieke namen (die hebben ze trouwens vaak wel) zijn veel minder belangrijk. Kies gewoon wat je mooi vindt! GroenRijk zorgt ervoor dat je planten van hoge kwaliteit koopt.

Toepassing en  verzorging 

Violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Zon mag best, maar niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP

Plant (of zet) violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn kleine, enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

In kort bestek

Lieflijke, vrolijke, prachtige, tere of uitbundige violen, groot- en kleinbloemig, nu bij GroenRijk van hoge kwaliteit, uiterst aantrekkelijk geprijsd, plantklaar meeneembaar in handige draagtray en in een enorm kleurengamma. Ze bloeien als de beste, onverstoorbaar, maandenlang, in pastel of felgekleurd. Viooltjes zijn er voor iedereen en elke smaak.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...