Petunia Surfinia

Petunia Surfinia

Ja, zet de Petunia Surfinia in de volle zon en geef de plant regelmatig water voor een rijke bloei

Surfinia’s zijn heel speciale Petunia’s. Ze vormen geen apart plantengeslacht. Surfinia® is zelfs geen wetenschappelijke plantennaam, maar een ooit wereldwijd beschermde merknaam (handelsnaam) die al meer dan twintig jaar bestaat. Vergeleken met de van oudsher bekende ‘gewone’ Petunia’s hebben Surfinia’s veel betere eigenschappen. De enorm sterk rankende planten (de ranken kunnen wel 1,5 m lang worden) produceren een waterval aan bloemen die vele maanden aanhoudt, de planten kunnen veel beter tegen slechte weersomstandigheden dan de vanouds bekende Petunia’s en ze vragen minder zorg. Ideale tuinplanten dus. Het verhaal van de Surfinia’s begon met een toevallige ontdekking.

Het verhaal van de Surfinia’s
Ergens in de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Japanse wetenschapper dr. Ushia Sakazaki voor de Japanse multinational Suntory in het zuiden van Brazilië (bij de grens met Argentinië en Uruguay) aan het werk in een wijnbouwproject. Hij vond daar een rijkbloeiende, wilde Petunia-soort met een afwijkende groeivorm die hij meenam naar Japan. Tot dat moment was Suntory een familiebedrijf dat al sinds 1899 voornamelijk actief was in de sector dranken, frisdranken en voeding. Men produceerde eigen merkproducten en had de licentie in Japan van Amerikaanse producten zoals Pepsi. Bij Suntory zag men de mogelijkheden van Sakazaki’s vondst en men ging ermee aan de slag. Tal van kruisingsproducten volgden. Het was het begin van een compleet nieuwe divisie binnen het Suntory-concern dat in Osaka is gevestigd en in z’n totaliteit (inclusief de plantendivisie) goed is voor een omzet (wereldwijd) van miljarden dollars. Suntory’s Flower Division werkt  met licentiebedrijven in tientallen landen. Suntory werd al snel dé pionier op het gebied van vegetatieve vermeerdering van eenjarige planten. In 1989 werden de eerste nieuwe Petunia’s met hun unieke eigenschappen onder de merknaam Surfinia®’s in Japan geïntroduceerd. Het werd een gigantisch succes. In het voorjaar van 1992 volgde de wereldwijde introductie. In Europa werden meteen al enkele miljoenen planten verkocht met toen alleen nog de bloemkleuren paars, roze en wit. Dat zijn er nu jaarlijks ettelijke miljoenen meer en in veel meer kleuren, ook dankzij samenwerking in hun ontwikkeling met Nederlandse en Duitse laboratoria. Suntory behoort niet tot de groep plantenkwekers die ieder jaar met steeds weer nieuwe rassen komt. Wat ze aan nieuwe planten op de markt brengen wordt jarenlang in verschillende klimaatsgebieden getest. Ze mikken met hun producten vooral op het gevoel voor kwaliteit van de kopers. Mr. Sarada, directeur van Suntory’s Flower Division, zei ooit: ‘Wij verkopen geen massaspul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten.’ Die instelling is nog steeds  het uitgangspunt bij Suntory. Surfinia’s stralen dat zichtbaar uit. Suntory is o.a. ook de ontwikkelaar van een andere groep Petunia-achtige bloeiers, de Million Bells® (die behoren tot het geslacht Calibrachoa).

Prachtplanten
Surfinia’s zijn kort gezegd een vorm van hang-Petunia’s die enorm rijk en lang bloeien en weinig weergevoelig zijn. Ze bloeien van het late voorjaar tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor hanging baskets, hangpotten en balkonbakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten waar ze met hun kruipende ranken een waar bloementapijt zullen vormen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Als ze te veel schaduw krijgen, gaan de bloemen wel wat minder goed open. Ze zijn er in tal van kleuren: rood, roze, violet, paars, wit, ook met geaderde vormen enz. Keus genoeg. Er zijn met hun bloemkleuren prachtige combinaties te maken. Ze vragen wel veel voeding om rijk te kunnen bloeien: geef ze eens per week plantenvoeding in het gietwater en laat hun wortelkluiten niet uitdrogen. Plant ze daarom ook niet in te kleine potten

TIP
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van je Surfinia’s. Je helpt ze dan om nog rijker door te bloeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...