Geranium

Geranium

Ja, deze geranium is een makkelijke plant die graag in de zon staat.

De zogenaamde opgaand groeiende geraniums (Pelargonium Zonale Groep) zijn struikgeraniums. Dus geraniums die niet hangen, maar waarvan de takken omhoog groeien. Een van de beste rassenseries van die Zonale-geraniums van dit moment is de Savannah Serie. Deze rijkbloeiende zonliefhebbers zijn een verbetering van de ‘gewone’ Zonale-geraniums met relatief grotere bloemen en een niet alleen opgaande, maar tegelijk ook spreidende groeivorm. Ze verrassen je met een uitermate rijke bloei van het voorjaar tot in de herfst. Geraniums om echt van te genieten!

Savannah-geraniums hebben wat grotere bloemen die licht geuren (een kruidige geur!) en ze hebben middelfijne, altijdgroene bladeren met heel gevarieerde, geschulpte randen. Die zijn zacht, donzig behaard. Heel mooi! Bij de meeste rassen in deze serie is het blad niet alleen groen, maar vertoont het ook een warme, bruine, variabele tekening. De planten zijn niet alleen mooi in de tuin of in potten of bakken op het balkon, maar de bloemen doen het ook heel goed als snijbloemen op de vaas. Ze verschijnen in forse trossen aan stengels die boven het blad uitsteken. Er kunnen daarna vruchten verschijnen, maar die hebben weinig sierwaarde en zijn vrij onopvallend. Het is beter om die vruchten – als ze verschijnen – te verwijderen, omdat de planten anders meer energie in de zaadvorming stoppen dan in nieuwe bloei.

Combineren
Savannah-geraniums zijn heel mooi te combineren met andere zomerbloemen (perkplanten) met grover of juist fijner blad. Dat geeft een mooi effect. Je moet uiteraard ook op bijpassende bloemkleuren letten. Dat kan een soortgelijke tint zijn, dus ton-sur-ton, of juist tegengesteld: dus bijv. rood met blauw. Tegengestelde kleuren geven een fel, zomers, zuidelijk effect. Wit past overal bij en heeft een verzachtend effect. Een bonte verzameling kleuren lijkt er minder bont door te worden.

Het zijn kleine struikjes
In feite zijn Savannah-geraniums struikvormige planten waarvan de voorouders oorspronkelijk uit een warmer klimaat dan het onze komen (Zuid-Afrika). Ze zijn dan ook niet winterhard in onze winters en ze zijn eigenlijk ook niet eenjarig, zoals ze hier wel worden gekweekt. Wie dat wil kan ze overhouden en zelfs goed stekken, maar het bloemrijke resultaat is dan meestal minder dan bij de door de kwekers gecultiveerde exemplaren zoals die nu door GroenRijk worden verkocht. 

Bloemkleuren
Savannah’s zijn er in een hele reeks bloemkleuren: wit, roze, rood, licht zalmkleurig, oranje (o.a. een ‘Coral’ genoemd ras), ook lavendelkleurig en lichtblauw. De planten worden ca. 40 cm hoog en de exemplaren die je bij GroenRijk koopt, zijn gekweekt in potten met een doorsnee van 10,5 cm. Daarin kun je ze laten staan of plant ze over in een grotere pot of bak. Die moet dan wel een diepte van 10-15 cm hebben om de planten voldoende wortelruimte voor verdere uitgroei te bieden.

Eenvoudige verzorging
Savannah-geraniums staan graag licht en zonnig. Midden mei is er meestal weinig kans meer op nachtvorst. Dus de planten kunnen meteen naar buiten als je ze hebt gekocht. Zet of hang ze in hun pot of bak op een plek waar ze minstens vier uur direct zonlicht per dag krijgen. Je kunt ze ook in de volle grond van je tuin planten. Geef vooral planten in potten of bakken regelmatig water. In de tuin droogt de grond minder snel uit dan de potgrond in potten. Daarbij is één ding heel belangrijk – en dat geldt eigenlijk voor alle geraniums (Pelargonium’s): giet liever niet op de planten, maar op de grond in de pot of bak. Om ze goed te laten doorbloeien, kun je eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater doen. Haal ook de uitgebloeide bloemtrossen regelmatig weg. Als er wat blad vergeelt, kun je dat ook het beste weghalen. Dat blad heeft zijn taak er dan opzitten en wordt door de plant afgestoten. Een plant vol groen blad is bovendien veel mooier. Bij Savannah-geraniums blijft het blad mooi vol tot onderaan. De planten groeien vrij snel. Je hebt ze al gauw in hun volle omvang. Ze kunnen uitstekend tegen stadslucht en hebben dus weinig last van luchtvervuiling (door autoverkeer en andere oorzaken). 

TIP
Savannah-geraniums houden niet van langdurig ‘natte voeten’. Zorg dus voor goede drainage in hun pot of bak.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...