Adopteer een kerstboom

Bij GroenRijk Prinsenbeek kunt u een kerstboom adopteren. Elk jaar worden in Nederland zo'n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. Het merendeel verdwijnt na gebruik in de verbrandingsoven. Door onze zorg en kweekwijze, kweken we sterke bomen met een mooi en gezond wortel gestel. Die sterke wortels zorgen ervoor dat gemiddeld 80 tot 90 procent van onze bomen de herbeplanting in januari overleeft. Adoptiebomen keren 4 tot 5 terug in de huiskamer, een effectieve manier van hergebruik. We hebben de belangrijke punten voor u op een rijtje gezet:

 • Uw eigen GroenRijk adoptie kerstboom
  Elke boom heeft zijn eigen adoptie nummer. Klanten kunnen hun boom hiermee registreren en het volgend jaar de eigen boom opnieuw adopteren.
 • Een groene kerst samen met GroenRijk
  Genoeg redenen om dit jaar een kerstboom te adopteren en je kerst dit jaar samen een stukje duurzamer en dus ook groener te maken
 • Wat betekent adopteer een kerstboom?
  Dit is een kerstboom die u kunt adopteren die wij kort voor afhaling met kluit uit de grond wordt gehaald. Na een periode van ongeveer drie weken gaat de boom terug de grond in. U betaalt voor de hoogte van de boom. Dit is exclusief €10,- euro borg. Bij inlevering van de boom krijgt u de borg terug.
 • Wat voor soort kerstboom is het en waar komt hij vandaan?
  De kerstboom is een zogenaamde Servische spar (Picea Omorika). Hij behoudt zijn naalden veel beter dan de gewone groene fijnspar. De boom wordt op onze eigen grond gekweekt en legt dus geen lange afstanden af van het bos of ander land tot jouw huis.
 • Hoe groot zijn de kerstbomen?
  We hanteren diverse maten kerstbomen: klein (60 – 125 cm), middel  (125 – 175 cm) en groot (175 – 225 cm). Een kerstboom is een natuurproduct. Dit betekent dat dikte, hoogte en maten kunnen variëren.
 • Kan ik een bepaalde maat boom bestellen?
  Jazeker, u kunt een kleine boom (60 – 100 cm), een middel boom (125-175 cm) of een grote boom (175 – 225 cm) bestellen.
 • Afhaal- of bezorg service
  Het is handig om bij afhalen een vuilniszak, emmer of pot mee te brengen. En touw of een spanband is tevens handig voor het vervoer. Tevens is het mogelijk de kerstboom thuis te laten bezorgen, vraag naar de voorwaarden in het tuincentrum.

   
 • Waar en wanneer kan ik de adoptie boom ophalen en weer terugbrengen?
  Ophalen kan op zaterdag 12 december 2020 van 9:00 uur tot 17:00 uur. Inleveren kan op zaterdag 2 januari 2020 van 9:00 – 17:00 uur. Het adres is GroenRijk Schalk Prinsenbeek, Mastlanddreef 9 in Prinsenbeek.

   
 • Wat kost een boom en hoe moet ik betalen?
  Een kleine boom (60 – 125 cm) kost € 10,- + € 10,- statiegeld, een middel boom (125-175 cm) kost € 20,- + € 10,- statiegeld = € 30,- totaal. Een grote boom (175 – 225 cm) kost € 25 + € 10,- statiegeld = € 35,- totaal. Het statiegeld krijg je contant terug bij inlevering van de kerstboom.
 • Wat als de boom het niet overleeft en/of al zijn naalden kwijtraakt?
  Dat kan gebeuren. Bomen die het niet overleven of (erg) slecht zijn, worden versnipperd en dienen als voedsel voor de andere bomen. Als u een dergelijke boom inlevert, krijgt u natuurlijk wel uw borg terug.
 • Hoeveel bomen overleven het niet?
  Circa 5 tot 10 procent.

Verzorging van een kerstboom

Hoe moet u de kerstboom verzorgen? De verzorgingstips zijn ongeveer hetzelfde als voor kamerplanten:

 1. Laat de boom voordat je hem plaatst en versiert, eerst enige uren wennen aan de binnentemperatuur, zeker als het buiten al vriest.
 2. Zorg voor voldoende (tuin‐)grond, eventueel bijvullen.
 3. Regelmatig water geven, potkluit-vochtig houden.
 4. Niet te dicht bij een verwarming, kachel of open haard zetten.
 5. Geen kunstsneeuw op de bomen spuiten.
 6. Een piek plaatsen mag, maar laat de top daarbij zoveel mogelijk in tact.

Voorwaarden van het adopteren van een kerstboom

De prijzen van een adoptieboom zijn afhankelijk van de lengte van de boom, van 6 tot 35 euro ( > 225 cm). We hebben ervoor gekozen de prijs te relateren aan de maat. Dus als je kerstboom groter wordt, ga je ietsje meer betalen. Hij krijgt dan ook meer plek en water en bemesting en is zwaarder bij het terugplaatsen en vervoeren. Adoptiebomen zijn er vanaf circa 60 cm tot boven de 200 cm. Daarna wordt de kluit van de boom te groot om nog in te potten (en te vervoeren). De lengte wordt gemeten vanaf de grond, exclusief de pot. 

Statiegeld
Je huurt je adoptieboom om hem in januari terug te brengen voor de her plant. Je betaalt elk jaar opnieuw voor de huur. In feite betaal je voor het werk en de verzorging van je boom, nodig om de adoptie mogelijk te maken. Bovenop de huur betaal je 10 euro statiegeld, dat je retour krijgt bij het terugbrengen van je boom met label, als deze in goede staat is.

NB. Het GroenRijk-adoptie Label zorgt ervoor dat wij de boom herkennen als een originele adoptieboom, afkomstig uit een van onze kwekerij. Wie zijn boom zonder adoptie label inlevert, verliest zijn recht op statiegeld.

Adoptie kerstboom bestellen:

Een adoptie kerstboom bestellen?  Vul hieronder uw gegevens en bestelling in, bij de keuze bezorgen nemen wij nog contact met u op over de levering. Wij slaan uw gegevens op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.