Curio

Curio

Ja, de Curio is zeer sterk en makkelijk te verzorgen

Deze week biedt GroenRijk een bijzondere kamerplant aan, een echte designplant die Curio ‘Mount Everest’ wordt genoemd. Curio’s behoren tot de grote groep Senecio-achtige planten (kruiskruid), waarvan wel 1300 soorten in allerlei vormen bestaan. Soms zijn Senecio’s klimplanten, soms lage vaste planten met vaak gekreukelde bladeren, soms hebben ze vlezige bladeren die wel wat van klimopblad weg hebben. De Curio’s zijn heel anders. Dat zijn succulenten met vrij dikke vetbladeren met kleuren die op groei in droge omstandigheden wijzen. Bijna bladcactussen dus, maar dan zonder doorns. Er bestaan heel wat soorten van deze Senecio-groep. Een daarvan, met de naam Curio ficoides, komt oorspronkelijk alleen voor in Zuid-Afrika. Preciezer gezegd: in de Kaap-provincie daar. Die plant groeit er in de vaak droge, subtropische gebieden die zo kenmerkend zijn voor dat deel van Zuid-Afrika. Er was al het nodige kweekwerk met deze soort verricht, maar een Nederlandse kweker die zich al enkele jaren speciaal op dit type planten toelegde, ontdekte in 2006 tussen zijn planten een opvallende selectie die was ontstaan uit het kruisen van twee eerder ontwikkelde selecties. Dat werd Curio ‘Mount Everest’. Dat was dus één plant, waarmee verder is gekweekt. In 2010 was men er zo ver mee gevorderd dat de plant in de handel geïntroduceerd zou kunnen worden. De gevonden, unieke eigenschappen bleven perfect behouden, ook bij doorkweek in grotere aantallen. In oktober 2011 was het exclusieve kwekersrecht verleend en werd de plant officieel aangeboden. Er waren inmiddels voldoende exemplaren van geteeld om dat mogelijk te maken. Het maakt niet uit of de plant als Senecio ‘Mount Everest’ of als Curio ‘Mount Everest’ wordt aangeboden. Het is dezelfde plant.

Het bijzondere van Curio ‘Mount Everest’
Curio ‘Mount Everest’ is een plant die absoluut van zon houdt. Je kunt hem nu als kamerplant op een lichte, zonnige plek in je huis zetten, maar komende zomer kan hij zondermeer buiten op het balkon of terras staan. Ook daar zal hij het goed naar zijn zin hebben. De plant groeit compact tot zo’n 40-50 cm hoogte en behoudt jaarrond zijn vlezige blad. Dat blad groeit rondom de stengels en staat daarlangs omhoog. De kleur van de brede, dikke bladeren is blauwachtig groen. De planten zijn heel uniform en groeien in een rustig tempo met stevige zijtakken. Hij vertakt goed. De doorsnee die de plant bereikt is meestal niet meer dan 15 cm. De blaadjes zijn gemiddeld 7 cm lang en ca. 9 mm dik en hebben een wasachtige, gladde, onbehaarde huid. Tot nu toe hebben de planten nog niet gebloeid en weet niemand hoe eventuele bloemen er kunnen uitzien. De planten worden dan ook vegetatief (niet uit zaad) vermeerderd. Beschouw je Curio ‘Mount Everest’ dus als een echte bladplant.

Verzorging
Het is inmiddels gebleken dat Curio ‘Mount Everest’ temperaturen verdraagt tussen 5 en 35 °C. Staat hij ’s zomers buiten, waar de wind voor koeling kan zorgen, dan verdraagt hij zelfs nog hogere luchttemperaturen. Zoals gezegd: een echte zonliefhebber. Doordat het een vetplant is, is water geven makkelijk. Geef in de zomer eens per veertien dagen water. Dat is genoeg. In de winter is eens per maand gieten zelfs voldoende. Zet je je Curio ‘Mount Everst’ buiten op het terras of balkon,

geef dan tijdens zonnig weer wat vaker water. Tijdens somber of regenachtig weer hoef je minder of zelfs helemaal niet te gieten. De bladstand van de plant is zo dat het erop vallende water langs de blaadjes en via de stengels direct bij de wortels terecht komt. Tijdens de groei (lente en zomer) kun je eens per veertien dagen vloeibare plantenvoeding voor groene (blad)planten in het gietwater geven. Baseer je wat dat betreft op de voedingsinstructie op de verpakking. Staat je plant er niet bij, houd dan de instructie voor cactussen aan. ’s Winters – als de plant nauwelijks groeit – geen voeding geven. Als je je aan deze eenvoudige tips houdt, zul je heel lang plezier van je Curio ‘Mount Everest’ hebben.

TIP: Vind je dat je Curio ‘Mount Everest’ te groot wordt, dan kun je hem snoeien. Knip de langste takken gerust tot de helft terug. Terugsnijden met een scherp mes gaat ook prima. Je zult zien dat je plant daarna weer gezond uitloopt. Curio ‘Mount Everest’ is een sterke plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...