Vlambloem

Vlambloem

Ja, de vlambloem is een geurende tuinplant die ook aantrekkelijk is voor vlinders

De wilde voorouders van de vlambloemen waar we het hier over hebben (Phlox paniculata) stammen oorspronkelijk uit het oosten van de USA. Van de andere soorten (er zijn ca. 70 soorten vlambloemen bekend) komt ongeveer de helft uit Noord-Amerika. De rest komt oorspronkelijk voor in Europa en Azië. Het zijn meestal vaste planten, maar er bestaan ook eenjarige soorten. De groeivormen kunnen enorm verschillen: van kruipend tot meer dan anderhalve meter hoog. De vasteplant-vlambloemen die GroenRijk deze week aanbiedt (Phlox paniculata-typen dus) blijven relatief klein – 50-60 cm – en bloeien zeer rijk en langdurig – van juli tot ver in september/oktober – met grote schermen prachtig gekleurde bloemen. In de natuur kunnen floksen hele bloeiende velden vormen die, net zoals grassen, meewuiven en golven in de wind. Een idee om dat ook bij het natuurtuinieren of prairietuinieren, dat steeds meer in de belangstelling komt, te laten gebeuren. Het effect is schitterend.Vlambloemen zijn ook geweldige vlindermagneten. Kies dan liefst Phlox-cultivars met roze, paarse of blauwe bloemkleuren – die kleuren zien vlinders (samen met geel) het beste.

Prachtige, rijke kleuren
Vlambloemen komen in alle kleuren voor, maar geel is het minst algemeen. Floksen zijn ook vaak meerkleurig of hebben een contrasterend gekleurd oog. Vaak worden ze alleen op kleur aangeboden, maar ook in deze kleine maat (50-60 cm hoog) zijn er genoeg die met trots een prachtige naam dragen. Enkele van die tuinjuwelen zijn bijvoorbeeld ‘Aida’ met donker-karmozijnrode bloemen met een paars oog, ‘Mia Ruys’, zuiver wit, ‘Orange Perfection’, grootbloemig en donker-oranje, of de mooie ‘Miss Jill’, zacht roomwit met een lilaroze oog (bovendien zeer meeldauwresistent), ‘Eden’s Glory’, wit en ook goed meeldauwresistent, evenals de lilablauw bloeiende ‘Miss Margie’. Zo zijn er veel meer. Groenrijk biedt ruime keuze in de kleuren die jij (of de vlinders) het mooiste vinden.

Verzorging
Vlambloemen houden van een plek in halfschaduw tot zon. Het laatste kan zolang de grond maar vochtig blijft en liefst iets aan de zure kant is (pH 5,5-6,5). Bij bijna alle floksen is meeldauw nauwelijks een probleem als de grond waar de planten in groeien, maar voldoende vochtig blijft. Daar kun je makkelijk voor zorgen. Vochtig is iets anders dan nat. De grond moet wel goed doorlatend zijn. Zware grond, zoals kleigrond, is minder geschikt. Zware grondsoorten kun je wel geschikt maken door er veel compost en zand doorheen te werken. Je maakt grond zuurder door er tuinturf in te mengen. Als er na een regenbui lang plassen op de grond blijven staan, is dat niet goed. De grond moet bovendien vruchtbaar en liefst humusrijk zijn. Geef je floksen daarom ieder voorjaar een lekkere portie natuurlijke, organische mest, bijv. compost of gedroogde koemestkorrels. Dan bloeien ze extra rijk. De compost die Groenrijk verkoopt is gesteriliseerd, dus ziekte- en onkruidvrij. Knip in het voorjaar de zwakke stengels bij de planten weg. Hoe sterker de stengels, des te rijker de bloei. Je wordt voor je zorg beloond met maandenlang rijke bloei. In de herfst sterven deze polvormende planten bovengronds af. De bloei stopt als de temperatuur flink daalt en het loof verwelkt. Laat dat rustig zitten tot het voorjaar. De dode stengels beschermen de wortels van de plant eronder. Phlox paniculata is zeer goed winterhard, mits de grond voldoende doorlatend is. Het is goed om deze polvormende planten na enkele jaren te delen (ook ‘scheuren’ genoemd), waarbij het oude hart wordt weggegaan en de jonge randdelen opnieuw worden ingeplant.

De naam ‘vlambloem’
Deze naam danken de planten aan een oorspronkelijke, wilde Europese soort Phlox die vurig rode bloemen had. Welke soort dat precies was, is niet helemaal zeker. Het Griekse ‘Phlox’ betekent ‘vlam’. Phlox paniculata heeft oorspronkelijk lilaroze of witte bloemen en wordt ook wel ‘herfstsering’ genoemd.

TIP
Floksen zijn ook uitstekende snijbloemen die op de vaas langdurig doorbloeien. Bovendien geuren ze heerlijk (vooral in de avond na een warme dag). In de tuin trekken ze veel vlinders aan.

In kort bestek
GroenRijk vraagt deze week speciale aandacht voor lage, opgaand groeiende, kleurrijk bloeiende en heerlijk geurende (vooral na een warme dag) vlambloemen (Phlox paniculata). Vaste planten voor de tuin, uitstekend winterhard en bloeiend van juli tot september/oktober. Ze vragen iets vochtig blijvende, voedzame, goed doorlatende grond en een niet te zonnige plek. Het zijn ook uitstekende snij- en vlinderbloemen. Tal van kleuren om uit te kiezen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...