Lampenpoetsersgras

Lampenpoetsersgras

Ja, dit siergras heeft opvallende roodpaarse bladeren en krijgt paarsroze pluimen

Lampenpoetsersgras (Pennisetum) en siergrassen in het algemeen kunnen een tuin een exotische, schitterende uitstraling geven. Dat komt door hun fijne, sierlijke uiterlijk. Het al bij het minste zuchtje licht bewegend ruisen in de wind. De vaak prachtige bloempluimen wekken de herinnering aan een natuur die we in onze genen hebben: het savanne-achtige landschap waar we – zeggen de paleonthologen – als mensen ooit vandaan zijn gekomen. Siergrassen doen ons iets, ze laten ons niet onberoerd en veel mensen vinden het een prettige sensatie om siergrassen ook aan te raken: even met de hand door het blad heen strelen. Veel mensen doen dat onbewust. Sommige grassen hebben scherpe bladranden, maar daar heeft lampenpoetsersgras geen last van. Pennisetum setaceum ‘Fireworks’ al helemaal niet. Die is heel zachtaardig, terwijl het blad toch stevig is.

Een veelzijdig grassengeslacht
Van het grassengeslacht Pennisetum bestaan meer dan vijftig verschillende soorten. Vooral in subtropische gebieden met een mild winterklimaat, zoals op de Canarische Eilanden, komen ze massaal voor. De meeste worden eenjarig gekweekt. Sommige komen in de tropen voor. Er zijn soorten uit Afrika, Zuid-Amerika en zelfs uit het Himalajagebergte bekend. Wat ze verbindt is hun behoefte aan zon, warmte en goed gedraineerde grond.

Het eerste roodbonte lampenpoetsersgras
Het bijzondere van Pennisetum setaceum ‘Fireworks’ is dat de plant opvallend roodpaars blad vormt. Laat in de zomer ontwikkelen zich bovendien rode, ronde bloeipluimen die tot ver in de herfst de plant extra sierwaarde geven. Het prachtige, lijnvormige blad vertoont zelfs twee verschillende kleuren rood. In het midden is het bordeauxrood, langs de randen feller rozerood gekleurd. Een schitterend effect. Doordat de soort lampenpoetsersgras waar ‘Fireworks’ deels van afstamt (P. setaceum) uit het zuidelijke Middellandse-Zeegebied (Noord-Afrika) en West-Azië komt, verdraagt deze plant zelfs wat vorst. Volgens sommigen zelfs tot zo’n 15 graden onder nul, maar daar kun je het beter niet op aan laten komen. Zeker niet als jouw ‘Fireworks’ in een pot staat. Bij wat strengere vorst kun je beter voor winterbescherming zorgen. GroenRijk heeft daarvoor de juiste materialen. Door vorst zal in ieder geval het bovengrondse gedeelte invriezen, maar vanuit de wortels loopt hij dan in het voorjaar weer uit en is al gauw weer even mooi als hij was. In feite maakt dat vorsteffect zelfs niet uit, omdat we je aanraden ‘Fireworks’ ieder voorjaar kort af te knippen om het oude blad te verwijderen en de jonge bladeren die gaan ontstaan, nieuwe kansen te geven. Zo houd je een prachtige plant die met zijn licht gebogen bladeren een hoofdrol in je tuin of op je balkon of terras zal spelen.

Voor volle grond én pot
In een grote pot of kuip groeit ‘Fireworks’ uitstekend, doordat het een polvormende, niet woekerende grassoort is. In voldoende voedzame, goed doorlatende (pot)grond wordt deze plant ca. 80 cm hoog en zo’n 60 cm breed. Zorg dat de potgrond niet helemaal uitdroogt. Een korte tijd wat droogte kan hij trouwens wel aan. Plant ‘Fireworks’ in normale, niet te schrale grond (met wat humus erin) of in gewone potgrond. Het is het beste om hem organische mest te geven en ook niet te veel. Tijdens de groei om de paar maanden een beetje koemestkorrels geven is prima. Hij groeit goed in volle zon tot lichte schaduw. In de zon wordt de bladkleur het mooiste.

De Nederlandse naam lampenpoetsersgras
Die dankt de plant aan de ronde (cilindervormige) rode bloempluimen. Die hebben een wat borstelig uiterlijk. In de tijd van de olie- en petroleumlampen werden de glazen die in zo’n lamp rond de brandende pit zaten, wel met borstels in die vorm gereinigd, zoals je nu nog een fles met een speciale flessenrager reinigt. De planten uit dit geslacht worden trouwens ook wel borstelveergras genoemd

TIP
Pennisetum ‘Fireworks’ is een plant die sterk de aandacht trekt. Je kunt hem prachtig als accentplant in je tuin toepassen, maar de bloeiende pluimen zijn zelfs fantastisch op de vaas!

In kort bestek
Pennisetum setaceum ‘Fireworks’ is een schitterend siergras (tot 80 cm hoog) met paarsrood blad dat van nazomer tot ver in de herfst prachtig bloeit met rijke, rode, dikke pluimen (ook mooi op de vaas). Een echte accentplant voor border, terras en balkon, voor volle grond en (grote) pot. Voldoende winterhard, kan tegen wat droogte, vraagt weinig en heeft alle eigenschappen die siergrassen zo aantrekkelijk maken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...