Bestrijding buxusmot

Opzoek naar buxusmot bestrijdingsmiddelen? Dan bent u bij GroenRijk Prinsenbeek nabij Breda aan het juiste adres! In veel tuinen vind je buxus bollen, haagjes of figuren. Deze groenblijvende plant leent zich uitstekend voor het aanplanten van kleine hagen en als pot- of tuinplant die je mooi kan vormgeven. Deze sierplant doet het dan ook goed in onze regio, verdraagt vlot snoei en vertakt mooi. Helaas is er de laatste jaren een kaper op de kust: een nieuwe plaag van Aziatische oorsprong, de buxusmot. De Buxusmot is een nachtmot afkomstig uit het verre oosten, China, Japan en Korea. Sinds 2006 komt hij in Europa voor, en sinds 2011 is hij ook in Nederland aanwezig. Het is nogal een vervelende mot in de tuin want van uw Buxus laat hij weinig over! Zodra de larve van deze mot ontpoppen ben je eigenlijk al te laat. De buxusmot moet in de larve status bestreden worden. 

 

Van buxusrups naar buxusmot?

De volgroeide mot is plusminus 4 cm groot heeft witte vleugels met een bruin randje en een bruine kop. Het is geen eendagsvliegje de mot leeft maarliefst 8 dagen en legt in die periode 800 eitjes. De eitjes zitten over het algemeen aan de onderzijde van het blad. De rups kent 6-7 stadia voordat de verpopping tot vlinder plaatsvindt. De verwachting is dat de buxusmot zijn gezicht twee keer laat zien. Voor het eerst in april/mei en de tweede keer in juli/augustus waardoor de aantastingsperiode van half maart tot september (afhankelijk van de temperatuur ook t/m oktober) duurt. De winter komen ze door in een cocon tussen de bladeren van een Buxus. Rond juli/augustus is de schade over het algemeen het grootst.Bestrijden van de buxusmot In die periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden in het geval de rupsen in grote groepen aanwezig zijn. Het kwaad kan geschieden in 2 tot 3 weken. De buxusstruik is dan niet dood, hij heeft alleen bijna geen bladeren meer, de struik opgeven hoeft niet want met de juiste artikelen komt het wel weer goed met de Buxus. Het is dan verstandig om de Buxus extra te bemesten met organische buxus mest, om ervoor te zorgen dat de planten weer snel kunnen herstellen. Doordat de rups verschillende levensfasen doorloopt, heeft hij in iedere fase een ander aangezicht. In de beginfase is de rups geel van kleur. In een volgende fase wordt hij groen met zwarte/bruine strepen en stippen. Verder laat de rups rupsenspinsels op de bladeren van de Buxus achter. Hieraan kun je duidelijk zien dat de Buxusmot is ingetrokken in de Buxus.

 

Bestrijden Buxusmot

Door middel van de Buxus Monitoringsval kun je nagaan of de buxusmot/buxusrups actief is. Deze monitoringsval bevat een seks feromoon die de mannelijke buxusmot aantrekt ze lopen dan letterlijk in de val. Door de transparante houder kun je zien hoebeel motten er al gevangen zijn. Hierdoor zal dus de bevruchting van de vrouwtjes terug lopen. Zit de rups al in de haag dan kan Pyrethrum van Natria (natuurlijk middel) worden gebruikt, voor dit middel geldt dat alleen die rupsen worden gedood die geraakt worden. Omdat de eitjes niet in één keer uitkomen is een nabehandeling na 10 dagen aanbevolen. Tevens als biologische bestrijding zijn er levende aaltjes verkrijgbaar (aaltjes zijn levend te bestellen en na enkele dagen af te halen). Na bestrijding is de ziektedruk veel minder omdat er minder ei afleg is door nieuwe vlinders.

 

In ons tuincentrum hebben wij de bestrijdingsmiddelen van Bayer voor u beschikbaar. Zowel de Buxus monitoringval als een vloeibaar bestrijdingsmiddel tegen de rupsen. Wilt u meer weten? Kom langs in ons tuincentrum of bel ons op: 076-5439332

 

 

Bayer buxusmot bestrijding       Bestrijdingsmiddel Buxusmot